onsdag 2 september 2015

Jättegod och lite nyttigare äppelkaka med mandelmjöl (utan vete och vitt socker)

Det här är en av de godaste äppelkakor jag bakat. Receptet är utvecklat via olika försök att hitta bra balans och slippa använda vete.

ÄPPELKAKA

4 ägg
1 1/2 dl kokossocker el rårörsocker
125 g smör
3 dl mandelmjöl
1/2-1 dl bovetemjöl (beroende på hur stora äggen är)
2 tsk bakpulver
1 kryddmått vaniljpulver

3-4 äpplen
 smör 
2 msk kanel

Smör, potatismjöl/kokosflingor till formen

Skala, skiva och stek äpplena mjuka några minuter i lite smör. Strö på kanel och ställ för att svalna.

Smörj en springform och strö den med potatismjöl eller kokosflingor. 

Smält smör och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt. 
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner smör och mjölblandningen.

Häll hälften av smeten i formen. Lägg på äpplen och häll sedan på resterande smet.

Grädda i mitten av ugnen, 200 grader, ca 35-45 min. Ev behöver du lägga på ett smörpapper efter halva tiden så att ytan ej bränns.

Ät som den är eller med vaniljsås/glass/grädde...

MUMS!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Dubbelmarinerad kycklingfilé - serveras kall

Igår hade vi en konstutställning i huset där jag har min ateljé. På lördagkvällen hängde vi tavlor och åt den här kycklingen som blev uppska...