Min hälsa (uppdaterad 10/9 -15)

Läget hösten 2015
Ännu bättre idag! Jag äter ganska blandat, tycker jag själv. Då vi äter hos andra så märker jag att min kost är begränsad eller enkel kanske är ett bättre ord ;)


 • Lagar mat från grunden utan tillsatser.
 • Jag är mer noga med att avstå från E-ämnen 
 • Äter vete/gluten ibland
 • Äter (till 99%) ej kött (från djur med 4 ben) 
 • Lite fisk eller kyckling/kalkon ibland
 • Undviker mjölk men använder lite grädde
 • Smör, ghee, olivolja, sesamolja använder jag
 • Sallad under vår och sommar går bra men resten av året är det bättre för mig med tillagade grönsaker och rotfrukter. 
Jag kom hem till Sverige i slutet av februari och troligen stannar jag här hela vintern förutom några veckor i värmen då och då. Vi hyr inte något i 5-6 mån på Teneriffa i vinter men vi får se hur jag klarar kylan...

Idag har jag en mer balanserad syn på tanken om att bli frisk. Det är inget man bara blir utan man får själv se till att hålla modet och hälsan så stabilt som möjligt. Balansen är viktig har jag insett och det är definitivt inte bara kosten som spelar roll. Tankarna är så betydelsefulla för hur jag mår i kropp och själ. Jag kan tro, till 100%, på att kosten är viktigast - ja, då är den det! Jag kan tro att motion är viktigt och då är det så! Så egentligen är det tankarna som styr vad jag tror på... Inte kosten eller motionen i sig. Klurigt va?! Tankar utforskar jag just nu. Även om jag gjort det tidigare så tar jag det till en ny nivå.

Jag målar mer och mer! De är så befriande och skönt att låta färgerna flöda! Då finns det inget fel eller rätt, bra eller dåligt, fult eller fint. Läget våren 2014
Med tanke på vad som hänt de senaste åren så mår jag hyfsat bra nu! Jag har en bit kvar på resan mot en frisk kropp och jag är medveten om att jag alltid får jobba på det. Eller kanske snarare att jag alltid får vårda min kropp! Jag ser det som positivt att jag har en möjlighet att själv ta ansvaret och kan välja det som är bra för mig.
Den här vintern på Teneriffa har varit väldigt givande för min kondition. Jag har verkligen gått mycket...med mina mått mätt...alltså minst ett par km per dag. Självklart finns det dagar då jag bara varit hemma och vilat. Men de flesta dagar har det blivit både 4 och 5 km. I min takt. Jag har bott högst upp i en 500 m lång uppförsbacke så det har känts i både ben och flås.

Jag förstår idag att:

 • Mage och tarm är otroligt viktiga för resten av kroppen (se blogginlägg)
 • Jag mår bäst av att utesluta kött och komjölksprodukter
 • Jag bör undvika vete/gluten
 • Jag mår bra av att äta mycket grönsaker - helst tillagade, i alla fall på vintern
 • Jag mår bra av att börja dagen med 1-2 glas ljummet vatten och sen vänta ca 45 min innan jag äter frukost
 • Jag mår bra av att gå och att göra min egen morgonträning (yoga/dans/styrka)
Vilket betyder att jag troligen mått bättre genom livet om jag uteslutit kött redan som barn då jag verkligen inte ens ville ha det. Jag tuggade tills det blev en torr, hårig, äcklig boll som jag sen spottade ut eller svalde med vatten. Här skyller jag inte på mina föräldrar för de visste inte bättre än att man skulle äta kött. Visst åt vi fisk och kyckling men det var ju inte alls lika vanligt. Jag var mager i min uppväxt vilket tyder på att jag antagligen inte tog upp det jag åt. Trots att jag var tvungen att äta upp allt på tallriken även om det tog 2 timmar. Dessutom drack jag mjölk med grädde i för att gå upp i vikt....men inte gjorde jag det.

Min tarm havererade ordentligt då jag fick dysenteri i Grekland som 22-åring. Doktorn sa att tarmen då blev förstörd men inget mer gjordes åt det och jag fick inga rekommendationer om kosten. Så när borrelian slog till så var immunförsvaret svagt. Även andra sjukdomar har visat sig under åren utan att någon tagit tag i det. Förutom jag själv med varierande resultat.

Nu är det nya tider och jag ser framåt med glädje!

Ibland äter jag sånt jag inte bör och oftast får jag lida för det. Beroende på vad det är och hur mycket. Det är inte värt det!

Följande berättelse är några år gammal men jag vill ändå spara den trots att jag fått ny förståelse för min hälsa nu:

"Vi bodde på landet utanför Västerås och hade katter. Och fästingar! Fästingar var vardag för katterna kunde ha så mycket som 10 st per dag som vi plockade bort om vi kände eller såg dem. Själva hade vi flera per sommar... Alla i familjen fick också borrelia.

Jag fick vänta med behandling pga att läkaren hade annan diagnos 1998 och jag visste för lite om borrelia på den tiden. Det tog 2 månader innan jag fick diagnosen borrelia. Då var det för sent! Jag fick 10 dagar Doxyferm (antibiotka) och det enda som hände var att det stora - 10 cm i diam - blåröda utslaget försvann. Jag fick senare domning i ena ansiktshalvan, tappade då och då kontrollen av vänster ben, sus i öronen, hjärndimma, utmattning, värk, förstorade lymfkörtlar, feber, svårt att hitta ord, närminnesförlust... Med åren har fler och fler symptom dykt upp och jag har sökt läkare många gånger och flera olika men resultatet har varierat från depression och utbrändhet till restsymptom av borrelia och att 2010 få höra; "Kom tillbaka när du blir sjuk". Att sitta framför en läkare och få höra nå't dylikt samtidigt som jag kände mig så otroligt svag och orkeslös med huvudet svajande och öronsuset på topp, domningar i ansiktet och ett hjärta som fyllde hela bröstkorgen och slog hårt och smärtsamt... Ja, det går inte att beskriva... Han kunde lika gärna sagt; "Du är ju galen! Knäpp! Idiot! Hypokondriker!! Gå härifrån så jag kan ta hand om de som verkligen är sjuka, inbillningssjuka kärring!!"

Jag har klarat min hälsa framförallt genom kontakt med andra alternativa terapeuter och min egen kunskap. Det är dock bara en som ansett att jag har borrelia. Förutom Augsburg i Tyskland. Det började med att jag tog prover i Stockholm som skickades till ett annat lab i Tyskland. Jag tror vi var ca 5 av 100 som tog provet som hade borrelia.
Hösten 2007 äkte jag till Borreliosecentrum i Augsburg, Tyskland. Jag tog min yngste son med som stöd och det var bra ur flera aspekter. Bl a för att skjuta rullstolen vi lånade på flygplatserna. Jag hade så diligt med ork att det var en kamp att över huvudtaget gå. Och då det var bråttom mellan flighterna på Arlanda så fick jag skjuts:)
Sen visade det sig att även han hade borrelia.

Det finns en symtomlista och på den kunde jag ringa in ca 75%. (se under fliken Borrerlia, Twar...) Jag lyckades få 2 v med intravenös antibiotika=IV men sen protesterade venerna så vi avslutade och jag började med oral antibiotika i stället. Då kunde jag åka hem och fortsätta behandlingen här via Tyskland.

Redan efter en vecka märkte jag stor skillnad. Jag orkade gå längre och längre sträckor, hjärndimman lättade och jag började tro på att livet skulle återvända:) Då jag efter 3 mån behandling var ca 60 % bättre så valde jag att sluta med antibiotikan och fortsätta med alternativa behandlingar. Som t ex örter."

Berättelse 2012:

"Jag har efter det varit riktigt dålig igen och sökt läkare i Piteå och Luleå men det slutar alltid som tidigare - ingen hjälp finns. Alla prover som de tar är bra. Och ingen borrelia syns på ryggmärgsprovet heller. Jag har en halv pension pga förslitningar i höften och är opererad. På resten av tiden är jag arbetslös.

Så nu har jag boostat immunförsvar, vilat mycket, målat och målat, lärt mig mer om kropp och själ osv. Jag tyckte att jag mådde hyfsat. Men så blev jag rejält förkyld och trumhinnan brast på flyget så jag fick en antibiotikakur som tyvärr satte fart på borrelian igen. Eller vad det nu är...

Enligt en kinesisk läkare så är mina tarmar i dåligt skick så jag ska nu se till att fixa dem med bl a homeopatiska medel och kost. Healing, färgterapi och kraniosakral beh blir det också. Och en hel del meditation och Vedic art:)

Tarmen handlar ju inte bara om att ha bra avföring - vilket verkar vara en allmän uppfattning. Det är ju i tunntarmen maten bearbetas/smälts och upptaget av näringsämnen sker. Efter att maten varit i magsäcken och börjat smältas av  bla galla och enzymer. Jag är ingen expert på det här men läs gärna mer om Matsmältning . Eller leta dig runt på nätet."
 

2 kommentarer:

 1. Har läst på nätet (glömt var) att Doxyferm kan förvärra nervrotsskador om man har haft det sen tidigare. Fick en femveckors "kur" efter kostaterad Borrelia och acrodermatitis. Jag har både en gammal Wiplash efter en bilolycka och Ischias. Efter utredning på neurologen har jag precis fått veta att jag inte har någon neurologisk sjukdom. Uppföljning avslutas!!
  Kan det då vara diskbråck som utvecklats av antibiotikan? När jag läser om symtomen för diskbråck liknar dom väldigt mycke mina. Å andra sida har jag också läst att borrelia kan visa symtom liknande diskbråck. Någon som känner igen detta.
  Agneta

  SvaraRadera
 2. Hej Agneta! Jag har inte hört talas om den biverkningen men det jag spontant undrar är om du blev bra efter den ganska korta kuren? Det är annars ganska vanligt, vad jag förstår, att borrelian kan bli etter värre efter AB-kur som inte sträcker sig över 2 mån. MEn det finns ju delade meningar om det.
  Jag låg en hel sommar däckad i ischias/diskbråck-smärtor som plötlsigt försvann och jag antar att det var borrelian som gick i vila igen efter ett aktivt skov. Den kan ju flytta sig runt i kroppen...

  SvaraRadera

Konst i advent - julsalong

Julsalong  - länk till evenemanget på facebook. JULSALONG 1 december kl 10-15 har jag öppet i min ateljé. Här finns även en butiksdel...