torsdag 12 april 2012

Syra/bas balans

Vi bör äta 75% basisk och 25% sur kost för att kroppen inte ska bli försurad. Då du läser igenom listan ser du att mycket av den "vanliga" kost som många äter i Sverige idag är väldigt sur. Symptomen på en försurad kropp kan vara dålig matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, candida, gallsten, irritation, trötthet, ilska, högt blodtryck, stela muskler, övervikt...

Googla på mer info om försurad kropp så ser du:)

Den här listan hittade jag på Sidsels blog. Jag har försvenskat den lite till. Hon verkar ha fått den från Borrelikliniken i Augsburg.

TABELL:
Minus - anger syravärdet.
Plus + anger basiska värdet.
GRÖNSAKER:
Brysselkål: - 9,9 ,
Kronärtskocka: - 4,3
Mogna ärtor: -3,4.
Savoykål, vit: -0,6
Vitkål  i mars + 0,2 .(Då har den ju varit lagrad ett tag och förlorat en del vitaminer.)
Vitkål i december: + 4,0 .
Rödkål: + 6,3.
Blomkål: +3,1.
Broccoli, mycket högt plus+ värde, men står inte uppförd i tabellerna.(Fanns inte i Tyskland då forskningen gjordes.)
Savoykål, grön: + 4,5.
Rabarber: +6,3.
Purjolök - det vita: +7,2.
Gräslök:+7,2.
Lök: +3,0.
Vattenkrasse: +7,7.
Brytbönor: +8,7.
Purjolök - det gröna: +11,2.
Ängssyra: + 11,5.
Haricot verts: +11,5
Sparris: +1,1.
Plocksallad: + 4,8.
Färska, gröna ärtor: +5,1
Spenat i mars: + 13,1
Stjälkselleri: + 13,3.
Tomat: + 13,6.
Sallad, färsk, från friland: + 14,1
Endive, färsk, från friland + 14,5.
Maskros: +22,5.
Gurka: färsk, från friland: +31,5.
RÖTTER:
Svartrot:+1,5
Vit rättika, om våren: + 3,1
Kålrot: + 3,1
Potatis, blåblommande med rosa el mörkt skal, gult kött: + 8,1
Potatis, vitblommande: +4,7
Kålrabbi +5,1. Knaprig och god som tunnskuren snacks.
Pepparrot: + 6,8
Morot: +9,5
Rödbeta, färsk +11,3 (Rödbetans färgämne är infektions- och inflammationshämmande. Samma färg som svarta vinbär!)
Svarträttika, sommar + 39,4 (Den är ny sort, rund, stor som en rödbeta, matt svart skal och vit inuti. God.)

FRUKT:
Mogna äpplen: + 4,1
Päron: + 3,2
Ananas: + 4,6
Banan, omogen: + 4,8
Mirabelle-plommon, gula: + 4,9
Katrinplommon: + 4,9
Plommon: + 5,8
Persika  + 6,4
Aprikos. + 6,6
Druvor: + 7,6
Korinter: + 8,2
Apelsin: + 9,2
Citron: + 9,9
Banan, mogen: +11,1
Mandarin: +11,5
Russin: +15,1
Torkade fikon + 27,5
Avocado har högt basiskt värde. Vilket vet jag ej. Även kiwi, physalis och andra exotiska frukter och bär är basiska.

BÄR:
Röda vinbär: + 2,4
Svarta vinbär: + 6,1
Jordgubb: + 3,1
Sura körsbär : +3,5
Söta körsbär, moreller: + 4,4
Dadlar: + 4,7
Hallon: + 5,1
Blåbär: + 5,3
Lingon : + 7,0
Björnbär: + 7,2
Krusbär mogna: + 7,6
Nypon: + 15,5
Sylt har förlorat det basiska värdet och blivit surt. Rårörda bär UTAN socker är basiska. Konserverad frukt och bär är utan sitt basiska värde och har blivit surt.

PROTEINER: Alla har sur - reaktion. Uppvägs då av den basiska maten.
Gris: - 38,0
Kalvkött: -35,0
Biff: - 34,5
Fisk, från saltvatten: - 20,0
Fisk, sötvatten: - 11,8
Kalkon: - 10,5
Svamp. soppar: + 4,0
Kantarell: + 4,5 (Svamp konserverad på burk, har lämnat från sig det mesta basiska i kokvattnet. Färsk är alltid bäst.)

MJÖLKPRODUKTER:
Hårda ostar: -18,1
Keso, kvarg: -17.3
Grädde: - 3,9
UHT-Milk, konserverad mjölk: - 1,0
Kärnmjölk: + 1,3
Getmjölk: + 2,6
Fårmjölk: + 3,2
Komjölk, även fil, kefir, youghurt: +4,5

FETT:
Margarin: - 7,5
Smör: - 3,9

SPANNMÅL
Vitt ris: -39,1
Rågmjöl,: -16,4
Pärlgryn (innersta kärnan i mjölet): -13,7
Råris: -12,5
Havregryn: - 9,2
Vita nudler, pasta - 5,9
Dinkelmjöl: -4,6
Rismjöl: -4,6
Bovete: -3,4
Vetemjöl: - 2,6
Nudlar av grahamsmjöl -2,0
Soyanudlar: -0,2
Potatismjöl: +2,0
Linser: + 6,0
Vita bönor: + 12,1
Soya-mjöl: +12,8
Soyagranulat, grovmalet: + 24,0
Soya "nötter": +26,5
Soya-Lecithin: +38,0

BRÖD:
Svart, mörkt rågbröd: - 17,0
Vitt bröd: -10,0
Ljust bröd: -7,6
Formfranska:  -6,3
Fullkornsbröd: -6,1
Mörkt bröd: -6,0
Knäckebröd, ljust: -3,7
Knäcke,fullkorn: -2,2
Mörkt knäcke: -0,5

NÖTTER:
Jordnötter: -12,7
Paranötter: -8,8
Valnötter. -8,0
Sötmandel: -0,6
Hasselnötter: -0,2

Särskilt surhetsbildande är: alkohol - speciellt starksprit - kaffe, svart te, sylt och choklad. Socker finns inte ens med på listan. Raffinerade produkter, samt aspartam o d tillsatser, finns absolut inte med.

5 kommentarer:

  1. Hej, Anette! Denna diet är inte beräknad på candida. Svampbekämpning har andra speciella dietknäp.
    Listan på syra-basbalans ingick i den behandling jag fick i Augsburg. kostade ca 8000-10000 i veckan. Jag översatte från tyska och engelska och checkade rätt många uppgifter på internet. Det tog några veckor att få bloggen klar.
    Länk till den:
    http://neuroborreliosis.blogspot.se/2012/04/syra-bas-balansen-nyttig-mat-aven-for.htm .
    Med ingående förklaring av orsaken till listans nytta.
    hälsningar från Sidsel Bryde.

    SvaraRadera
  2. Precis! Tack för ditt arbete! Jag skriver i början att den är från din blogg och har en länk under Länkar till din fantastiska blogg som beskriver borrelian och annat på ett mycket bra sätt:)

    SvaraRadera
  3. När det gäller Candida så är orsaken ofta en försurad kropp och det är framförallt socker, jäst, mögel och svamp man bör låta bli. Troligen har man då överätit en eller flera av dessa. Dessutom anpassa kosten enl syra/bas och ta anticandida medel som man får av läkare eller alternativ teraput.

    Jag gick igenom den dieten 1995 då jag hade fastnat i potatis och godisträsket;)

    SvaraRadera
  4. väldigt bra skrivet!!!
    visste du att om man äter bara enbart basisk har man större chans att få en pojke om man planerar bli gravid.
    man köper ph-stick prover på apoteket och kollar ph värdet och ägglossnings prover.... så har spermierna en basisk miljö och klarar sig bättre inne i livmodern.

    SvaraRadera
  5. Nej, det visste jag inte.

    SvaraRadera

Konst i advent - julsalong

Julsalong  - länk till evenemanget på facebook. JULSALONG 1 december kl 10-15 har jag öppet i min ateljé. Här finns även en butiksdel...