onsdag 4 februari 2015

Allergi? Snuva? Reagerar du på citronsyra?

Visste du att citronsyra inte alltid görs på citroner?

http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=112765

Genom att undvika kemiskt framställd citronsyra så kan du slippa/dämpa allergi.

Min man trodde att det var pollen men det visade sig att då han undvek citronsyran så hade han ingen allergi. Då vi bodde i Västerås så var det ibland så illa så att han var sängliggande. Nu vet jag inte hur pass mycket citronsyran spelade in då men kanske var hans immunförsvar lågt och kroppen i allmän obalans så han reagerade väldigt starkt. Efter 10 akupunkturbehandlingar mådde han bättre men kanske hade han mått ännu bättre om vi vetat om att citronsyra var en trigger.

För tre år sedan började han undvika citronsyra. Vi kollade igenom alla produkter som användes hemma och var noga då vi handlade. Det var en fantastisk vår och sommar utan allergi! 

Visst, det är lite jobbigt att läsa på allt då man handlar. I alla fall till en början. Jag som trodde att vi åt bra mat utan tillsatser, insåg att det fortfarande fanns en del kvar... Idag äter vi så rena produkter som möjligt och vet ungefär vad som innehåller citronsyra. Lagar mat från grunden och vi mår båda mycket bättre av det. 

I början var det också svårt att t ex gå ut, eller hem till någon, på middag. Men så småningom så klarar man att utsätta sig nån enstaka gång när kroppen byggt upp ett bättre försvar och inte är så belastad.

Många är ganska omedvetna om hur mycket som innehåller citronsyra.
T ex: Saft, sylt, inlagd gurka, soppor, kryddor, krämer, läsk, pålägg, bröd, färdiglagad mat, schampo, balsam, diskmedel, rengöringsmedel, osv!

Idag har många uppmärksammat det här och på en del produkter kan man läsa t ex "naturlig citronsyra" eller "citronsyra gjord på citroner". 

Det finns en Facebookgrupp som heter "Fri från allergi genom att undvika E 330 - citronsyra"

Undvik dessa:
E330–E333, E380, E472c och E1505


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Konst i advent - julsalong

Julsalong  - länk till evenemanget på facebook. JULSALONG 1 december kl 10-15 har jag öppet i min ateljé. Här finns även en butiksdel...