söndag 8 april 2012

Mandelmjölk

Eftersom man i LID utesluter mjölk i de 2 första faserna så kan det vara bra med en ersättning och då är mandelmjölk min favorit. Hyfsat enkel att göra själv om du har en mixer - fungerar också med stavmixer.

Om du vill kan du hälla vatten på mandeln och låta stå några timmar för att den blir mer lättsmält. Häll sedan bort vattnet.

2 dl mandel körs med mixer eller i kvarn tills den är medelgrovt malen.

Koka upp 1½ l vatten. Häll ½ l vatten över mandeln i en mixer och kör 2-3 min.
Sila i en chinoise (fin sil), tyg eller nylonsil (säljs bl a som kaffefilter).

Häll tillbaka mandeln, som nu kallas pulpa, i mixern och häll på ½ l vatten till och upprepa proceduren tills allt vatten är slut. Du kan sen spara pulpan och använda i färs, gryta eller vid bakning.

Nu har du en god mjölk att både dricka, hälla på gröten eller anv i matlagning.

Jag har även gjort likadant med cashewnötter - mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser

På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...