söndag 30 september 2012

Carobbollar - chokladbollar

De liknar Nyttiga chokladbollar men de här innehåller superfrön!

Chia är ett frö som innehåller bl a protein och viktiga aminosyror.
Hampafrön är eg en nötfrukt som bl a innehåller en bra balans mellan omega 3, 6 och 9 samt ca 20-24 % protein.Betakaroten och E-vitamin, kalcium, magnesium, fosfor och kalium är de en bra källa till. På Iforma hittar du mycket info om bl a dessa superfrön.
Carob är en grönsak som också kallas Johannesbröd och innehåller bl a B1. B2 och A-vitamin.

CAROBBOLLAR eller CHOKLADBOLLAR

1 dl osaltade cashewnötter
1 dl kokosolja
1-2 msk carob el kakao
½-1 dl Dadelsmör
½ tsk vaniljpulver el 1 tsk vaniljsocker
1-2 msk chiafrön
1-2 mk hampafrön
ev 1-2 msk yaconsirap
ca 2 dl havregryn
kokos att rulla i
Mixa nötterna fint el grovt, beroende på hur du vill ha det.

Smält kokosolja. Blanda allt men tillsätt bara 1 dl havregryn och känn dig fram hur mycket mer det behövs (beror på vilka havregryn du använder). Smeten ska vara så tjock att du kan göra små kulor av den - men inte för fast. Tänk på att kokosfettet stelnar i kylen;)

När jag idag skulle göra fler så kom jag ihåg att jag även hadeca 1 msk Yaconsirap i bollarna. Det är inte nödvändigt men ger en djupare sötma och dessutom är den bra för bl a magen.

Berätta gärna vad du tycker;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glutenfri broccolipaj

Igår gjorde jag en paj som blev så himla god. Vi åt den med en sallad på gröna blad, gurka från balkongen och rödlök.  Det blev även lit...