söndag 8 april 2012

Mandelmjölk

Eftersom man i LID utesluter mjölk i de 2 första faserna så kan det vara bra med en ersättning och då är mandelmjölk min favorit. Hyfsat enkel att göra själv om du har en mixer - fungerar också med stavmixer.

Om du vill kan du hälla vatten på mandeln och låta stå några timmar för att den blir mer lättsmält. Häll sedan bort vattnet.

2 dl mandel körs med mixer eller i kvarn tills den är medelgrovt malen.

Koka upp 1½ l vatten. Häll ½ l vatten över mandeln i en mixer och kör 2-3 min.
Sila i en chinoise (fin sil), tyg eller nylonsil (säljs bl a som kaffefilter).

Häll tillbaka mandeln, som nu kallas pulpa, i mixern och häll på ½ l vatten till och upprepa proceduren tills allt vatten är slut. Du kan sen spara pulpan och använda i färs, gryta eller vid bakning.

Nu har du en god mjölk att både dricka, hälla på gröten eller anv i matlagning.

Jag har även gjort likadant med cashewnötter - mums!

Ghee

Hittade en bra föklarig på hur man gör ghee, med bilder och allt:)

Så här gör du ghee!

Kalkonfilé med shiitake


3-4 portioner


Börja med att koka
4-5 rödbetor med skal i ca 1 timme

Att rosta i ugn;
2 palsternackor
2 morötter
1 sötpotatis
8 hela vitlöksklyftor
timjan, senapsfrö, oregano, havssalt och olivolja


Skala och skär rotsakerna - sötpotatisen bör vara i dubbelt så stora bitar som de morot och palsternacka. Lägg dem i en smord ugnsform och strö på kryddor och salt. Lägg i vitlöken. Ringla olivolja över. Rosta i ugn ca 30 min eller tills de är mjuka.


Bryn
ca 500 g kalkonfilé i ghee
Krydda med salt och svartpeppar, ställ undan till rotsakerna är halvklara. Sänk då värmen i ugnen till 150 grader och ställ in kalkonfilén. Låt den stå ca 15-20 min i ugnen. Innertemp ska vara 56 grader.


Fräs
Shiitakesvamp - valfri mängd - krydda med salt, peppar, persilja och timjan. Håll varm.


Sjud
1 knippe grön färsk sparris


Enkel bearnaissås
2 äggulor och ½ msk rå äppelcidervinäger vispas. Smält 1 dl ghee som sedan vispas ner i gulorna. Smaksätt med dragon och salt. Klart! Den blir ganska tunn men tjocknar då den svalnar.

Vi åt rå babyspenat till.

Healing Art - läkande målning

Ibland glömmer vi det viktigaste, det mest uppenbara, det som ligger oss så nära att vi inte ens ser det! Jag skrev om det som hjälper mig och fick ej med det som verkligen varit livgivande de senaste 6 åren; att MÅLA!

Jag målar både då jag mår som bäst och då kroppen inte längre vill vara med. När allt känns botten och tårarna inte fått nog med utlopp.

Ofta övergår sorg och smärta i glädjetårar eller skratt. Båda är ju förlösande!

Men det här sker aldrig då jag försöker prestera. Aldrig då jag bestämt mig för att måla ex vis ett hus eller blomma. Jo, visst kan jag bli stolt och nöjd då jag lyckats efterlikna ett objekt men aldrig samma underbara glädje som spritter i kroppen och förmodligen bidrar till läkning.

Så det bästa sättet att måla på (för mig) är att helt enkelt ta papper/duk, färger, penslar/svamp och känna in vilken färg jag vill börja med och helt enkelt fylla duken med den färgen. När det är klart låter jag det torka en stund och bara betraktar. Och andas. Så en ny färg eller kanske mer av samma. Om och om igen. utan att veta vad det ska bli. Låta färgerna spegla mig i stunden.

Ibland är målarstunden kort - andra gånger lång. Ibland föreställer det något väldigt tydligt - andra gånger är det upp till betraktaren (jag eller andra). Ibland fyller jag i det jag ser - andra gånger inte. Ibland visar jag målningen - andra gånger bränner jag upp den.

Det kanske låter brutalt men det är otroligt befriande nå'n gång i bland att tillåta sig att verkligen släppa taget.

Allt som kommer ut är en spegling av det som pågår inom mig. Det innehåller allt; både svart och vitt, glädje och sorg, ljus och mörker, demoner och änglar... För det är ju så det är! Jag har allt inom mig oavsett om jag vill se det eller inte. När jag vågar se på det så blir det inte lika skrämmande. Då menar jag inte bara det som vi anser negativt utan även det ljusa. För vi är minst lika rädda för det som är "bra" som det "dåliga".

Hur som helst så hamnar jag ofta i ett tomrum då jag målat en stund och verkligen tillåtit alla känslor och färger att vara som de är och där de är. Ett tomrum som bara ÄR! Tomrummet är litet och stort på samma gång. Det är inte fyllt av en massa känslor utan det ÄR! Att vara i det är för mig att läkas inifrån. Att vara i kontakt med själen. Ett utmärkt läge att andas i. Att hitta det som alltid ÄR.

torsdag 5 april 2012

Bra för mig

Går här och tänker på att orsaken till att jag, trots allt, har huvudet ovan vattenytan idag, är alternativmedicinsk behandling. Både att jag själv letat rätt på vitaminer, örter, mineraler och tekniker som både läser av och behandlar.

TFT-Hälsan, Ola Johansson fick jag mycket hjälp av och jag rekommenderar att lyssna med honom om det är något du kan få hjälp med.

Kinesiologi, kraniosakral behandling, lätt massage, akupunktur, healing och Resan är nog de övriga terapier jag sett mest resultat av och fortfarande gör:)

Meditation är underbart. När jag tar mod till mig ska jag göra en video med min egen meditation...kanske flera då jag kommer igång.

Tankens kraft är mycket starkare än de flesta tror. Det gäller att hålla i och inte ge upp. Lättare sagt än gjort många gånger men om man tappar så kan man alltid ta upp tråden igen och igen och igen. Det är så lätt att sänka sig själv och bli ett offer. Det är faktiskt lika lätt att höja sig själv och vara i sin egen kraft. Att lita till sin egen förmåga.

Kosten är viktig. Att hitta sin egen kost som man kan hålla sig till - inte bara en diet under en vecka som sen faller platt. Men lika viktig som att äta "rätt" är att tänka "rätt" om det man äter. Att tänka ung "Det jag äter är det bästa jag kan äta just nu," "Maten ger mig näring". Jag gillar Ayur vedans tankar om mat. Kall mat och dryck passar mig inte alls har jag märkt. 



onsdag 4 april 2012

Borrelia och TWAR

Nu har jag fått provsvaren och jag har både Borrelia och TWAR. Så det så! Visste jag ju eg redan...
Så nu fortsätter jag med kosten som fungerar mycket bra och så blir det en kur antibiotika. Så får vi se vart det leder. Det är ju alltid skönt att få svar och även om det är jobbiga diagnoser så har jag ju ända haft dem i många år redan.
Meditation regelbundet tycker jag är härligt och troligen så inverkar det i healingprocessen det också:) In med ljus ända in i cellen där de rackarna kan behöva lysas upp lite - då kanske de hittar ut lättare!

måndag 2 april 2012

Vilodag

Att måla en stund är vilsamt;)
Efter att de senaste dagarna mått rätt hyfsat (förutom huvudvärk och en del symptom som alltid finns där) så vaknade jag rätt utslagen i morse. Vinglade och gick på väggar då jag gick upp. Dånar mer än vanligt i öronen och jag tappade en kastrull på ett märkligt sätt.

Jag har vilat hela dagen för det är ingen idé att försöka ta tag i nå't. Det är svårt att skriva för fingarna hittar bokstäverna i fel ordning så jag får skriva om flera gånger. Det är dimmigt i hela skallen och orden finns inte alltid. Det är stor skillnad mot igår då jag kände mig ovanligt pigg.

Nåja, det här är ju inget nytt. Inte konstigt att jag inte har ett arbete. Det skulle nog inte funka så bra. Men jag tror ju hela tiden att det ska bli bättre...

Hur som helst så är det bra att äta bra och gott är det! Tanken är att jag ska klara ev antibiotikakur när kroppen inte är belastad av t ex socker, vetemjöl och tillsatser. Jag har ändå alltid lagat maten själ och varit noga med att inte använda så mycket onyttigt.

Laxsoppa

3-4 port

2-4 morötter
2-4 palsternackor
en bit rotselleri
ca 15 cm purjolök
2 klyftor vitlök
100 g lax
1 msk ghee
1 liter vatten
1 tsk havssalt
grönsaksbuljong
persilja
dill

Skala och skiva rotfrukter och lök. Fräs löken i ghee utan att den tar färg. Häll på vattnet och lägg i rotfrukter samt grönsaksbuljong. Koka i ca 20 min. Lägg i laxen skuren i bitar. Sjud tills laxen är klar. Tillsätt persilja och dill. Smaka av med salt.


söndag 1 april 2012

Tilapia med champinjon och rödbetor

2 port

2 rödbetor

Börja med att koka rödbetor med skal i ca 30-60 min beroende på storlek. Skala dem åt håll varma.

3-4 tilapia filéer
Mandelmjöl till panering.

1 schalottenlök
4-6 champinjoner
Dill
Persilja
Havssalt
1tsk gurkmeja
1 dl mandelmjölk

Stek lök och svamp i ghee. Krydda och salta. Häll på mandelmjölken och låt koka ihop lite. Ställ åt sidan.

Doppa fisken i mandelmjöl och lite salt. Stek den på medelvärme ett par
minuter på var sida.

Servera med sallad och ev aioli.

Frisk och kry!: Varm sallad med haricot verts och shiitake

Frisk och kry!: Varm sallad med haricot verts och shiitake

Omelett med sparris, bönor och svamp

2 ägg
2 msk vatten
1 krm salt

Här använde jag rester från igår; "Varm sallad med haricot verts.." och lite sparris som jag värmde upp i stekpannan. Sen hällde jag på äggsmeten och lät stå på svag värme tills ytan är ganska torr. Föste då och då äggsmeten in mot mitten så att det blötaste rann ut mot kanterna. Då blir den genomgräddad utan att bli bränd i botten och torr i kanterna.
Jag åt den med gravad lax. Drack tranbärsjuice till.

OBS! För den uppmärksamme LID-ätaren (Lyme Inflammation Diet) så kanske du reagerar på att jag ätit gravad lax. Det tog mig en vecka innan jag kom på att jag inte läst innehållet på förpackningen med gravad lax - det är ju socker i lagen! Jag köpte den i och för sig innan dietens början. Så gravade laxen går helt klart bort. Ledsen för att jag missade det.

Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser

På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...