fredag 2 maj 2014

Gluten-, socker- och mjölkfri tårta med kokosgrädde och bär



Häromdagen var jag på Gryningen på Folkungagatan i Stockholm. Där hittade jag Gluten Free Self Raising White Flour från Doves Farm. 


Så då testade jag att baka en tårta som blev supergod! Jag kommer att göra lite annorlunda nästa gång. T ex lägga på kokosgrädde strax innan servering och använd färska bär som garnering.

Bärtårta


Botten

3-4 ägg
100g ghee
100g kokossocker
200g mjölblandning, jag använde Gluten Free Self Raising White Flour
Ev 1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ghee och kokossocker så att det blir fluffigt. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt mjölblandningen som innehåller bakpulver. Om du använder annat glutenfritt mjöl så tillsätt 1 tsk bakpulver.
Smörj en rund form, med löstagbar kant, med ghee och strö den med kokosflingor.


Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 20-25 min.


Fyllning
Vaniljsås
Björnbär/blåbär el dyl
Kokosgrädde vispad.
Garnera med bär


Jag gjorde en vaniljkräm baserad på havremjölk och agave. Det fungerar nog lika bra med t ex Oatly vaniljsås.


Delade kakan i tre delar då den svalnat. Mosade björnbär och blåbär utan socker och täckte botten och sen vaniljsås mellan de översta bottnarna. 

Tog det tjockaste i en förpackning kokosmjölk och vispade det fluffigt. Det räckte till att täcka tårtan med. 

Garnerade med frysta björnbär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glutenfri broccolipaj

Igår gjorde jag en paj som blev så himla god. Vi åt den med en sallad på gröna blad, gurka från balkongen och rödlök.  Det blev även lit...