onsdag 20 november 2013

Nyttig och god linssoppa med russin och aprikoser


2-3 portioner

Blötlägg 2 dl gröna linser, gärna i 24 tim. Det är inte nödvändigt att blötlägga dem men de blir lättare för kroppen att bearbeta. Du blir mindre gasig ;) Skölj dem ett par gånger under den tiden och byt vatten.

Skala och skär en stor gul lök i ganska stora bitar.
Skär en röd paprika i bitar - kan ersättas med morot
Ca 10 russin
4-5 hackade, torkade aprikoser
Häll på ca 1 l vatten
Tillsätt (ungefärliga mått):

1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen kardemumma
1 tsk gurkmeja
1 krm malen muskot
1 tsk torkad oregano ( el färsk men då tillsätter du den sist)
1 msk René Voltaires buljongpulver
1/2-1 tsk havssalt
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 burk kokosmjölk

Koka tills linserna är mjuka. Ca 20-30 min. Eller längre om du inte blötlagt linserna.
Häll på en halv burk kokosmjölk mot slutet av koktiden.
Smaka av med salt och ev peppar


tisdag 29 oktober 2013

Blodgrupp noll

Blodgrupp 0

Följande rekommenderar Dr D'Adamo. (Min översättning)

Förutom att träna och äta mat som är rätt för din blodgrupp, här är några få strategier för 0:

Utveckla tydliga planer för dina mål. För år, månader, veckor och dagar. Undvik impulsivitet.

Gör livsstilsförändringar gradvis, snarare än att tackla allt på en gång.

Ät alla måltider, även snacks, sittande vid ett bord.

Tugga långsamt och lägg ner besticken mellan tuggorna.

Undvik att göra stora beslut eller spendera pengar när du är stressad.

Gör någonting fysiskt när du känner dig orolig.

Avsätt 30-40 min till konditionsträning minst 4 gånger per vecka.

När du blir sugen på alkohol/tobak/socker, gör någonting fysiskt.




lördag 26 oktober 2013

Vilken blodgrupp har du?

Det finns tester att beställa på nätet

http://www.bastpatest.se/produkt/blodgruppstest_faderskapstest/37/

torsdag 24 oktober 2013

Blodgrupp A - lite om den ;)

Jag hade tänkt att jag skulle sammanfatta lite om blodgrupperna. Men jag inser att det är för stort och jag har för dåligt tålamod... Just nu i alla fall. Jag vill ju verkligen att det ska bli rätt och inget svammel från mig.

Det finns bra info på www.dadamo.com som är på engelska. Dr D'Adamo har flera bestsellers.

Jag använder det som en vägledning och utesluter de födoämnen som är sämst för mig som är A.

T ex kött, skaldjur och komjölksprodukter. Äter mer av de välgörande t ex lax, spenat, getost, många frukter och grönsaker, råg och havre. Sedan finns det ett stort antal som är neutrala.

Så här skriver Dr D'Adamo:
A har en naturligt hög nivå av stresshormnonet cortisol och producerar mer under stress. Cortisol utsöndras i 24-timmars schema. Starkast på morgonen mellan 6 och 8 och minskar sedan under dagen. Extra stress kan skapa t ex; avbruten sömn, hjärndimma, förtjockat blod, muskelförlust och fetma. I extrema fall kan stress ge mer allvarliga symtom som t ex; hypothyroidism, insulinresistens och tvångssyndrom. För att hjälpa till att balansera cortisolnivåerna rekommenderar Dr D'Adamo begränsning av socker, koffein och alkohol. Hoppa ej över måltider, speciellt inte frukost. Ät mindre och oftare. Det hjälper till att balansera blodsockernivåerna. Han påpekar också att följande faktorer kan öka cortisolnivåerna och mental utmattning. Så om du är A så försök att minska på de tillfällen då du utsätter dig för:

Folksamlingar
Höga ljud
Negativa känslor
Rökning
Starka dofter och parfymer
För mycket socker och stärkelserik mat
Överarbete
Våldsamma filmer och TV scener
Sömnbrist

Utöver att träna, hantera stress och äta rätt så finns det några nycklar till ett hälsosamt liv enligt Dr D'Adamo:

Odla din kreativitet och uttryck dig!
Följ dina dagliga rutiner
Gå till sängs senast kl 23.00, sov minst 8 timmar/natt. Ligg inte och dröna i sängen utan ta dig upp när du vaknar och kom igång med dagen!
Ta minst två 20 minuters pauser under arbetsdagarna. Stretcha, ta en promenad, djupandas eller meditera.
Hoppa inte över måltider! 
Ät mer protein i början av dagen, mindre i slutet.
Ät inte när du är orolig eller stressad.
Ät mindre men fler måltider.
Gör 30-45 min avkopplande övningar, minst tre gånger per vecka.
Boka in regelbundna kontroller av hjärta och cancer.
Tugga alltid maten grundligt för att öka matsmältningen. Låg produktion av saltsyra gör matsmältningen svår.



måndag 21 oktober 2013

Spenatpaj med råris

Det här pajskalet hittade jag i Janesh Vaidyas bok Maten är min medicin. När jag gjorde den så kändes det som onödigt jobb. "Varför helt enkelt inte äta råriset till en spenatsås...?" Tänkte jag. Men oj så god den blev! En ny, intressant upplevelse att äta paj med botten av råris!

Råris-pajskal 6 port
Ugn 200 grader.

Koka 2,5 dl råris enligt förpackningen. Låt kallna. Perfekt om du har råris klart i kylen, då tar du ca 4-5 dl kokt råris.

2 lätt uppvispade ägg
Krydda med salt och ev svartpeppar

Blanda och bred ut i en smord pajform. 

Förgrädda i ca 15 min. 200 grader.

Så långt är receptet ur boken. Under tiden den gräddade så gjorde jag fyllningen;

Jag stekte en stor lök och ca 10 champinjoner som jag kryddade med salt, gurkmeja och timjan. Samt pressad vitlöksklyfta. Tillsatte ca 200 g frusen spenat. 
Vispade ihop 2 ägg med ca 3/4 dl mandelmjölk (funkar med ko/soya el dyl), kryddade med örtsalt. 

Tog ut det förgräddade pajskalet och lade fyllningen i det samt hällde på äggsmeten. Ovanpå fördelade jag lite chèvre.

In i ugnen igen ca 30 min el tills äggstanningen har stelnat lagom mycket.

Bild kommer...kamerastrul!




Stress eller inte?

Igår sa min skotska granne, som är bofast på ön, "Work and work, all the time". Och senare på kvällen sa någon att det gäller att hitta vanliga rutiner även när man bor här.

Jag har tänkt en del på det idag.

När man åker på semester till ett varmt land så vill man, ofta, inget hellre än att koppla av och kanske ligga på stranden eller göra andra semestriga (kul ord) saker. Och så var det nästan hela förra vintern då jag var här på Teneriffa. Jag ville ta vara på all sol och värme som bara gick.

I år är jag mer avslappnad och kan gärna vara hemma halva eller hela dagen. Pyssla på med lite av varje och sitta i solen ibland. Värmen finns ju hela vintern. Skönt! 

Däremot undrar jag över skotskans kommentar. Jag tänker att vi verkligen har val men ofta glömmer bort det. Det är också upp till oss vad vi kallar jobb. Hur vi säger till oss själva. För visst är det skillnad. Känn på de här:

"Jobb och jobb hela tiden"
"Jag är glad över mitt jobb"
"Jag har så mycket tid"
"Jag gör vad jag vill på min lediga tid"
"Jag är så stressad" 

Osv...

Vi har val. Även när något trist händer så menar jag att vi kan välja hur vi ser på det. Inte lätt alla gånger och det är viktigt att alla känslor får plats. Jag försöker hå ner i mitt centrum i kroppen och stanna till. Ofta hittar jag ett nytt sätt att se på situationen. 

Nu ska jag testa pajen som just kom ur ugnen! Återkommer med resultat. 

Grön sallad med tonfisk och korianderdressing

Som vanligt så blandade jag det jag är sugen på:

Salladsblad
Avokado
Gurka
Kokt råris
Tonfisk 
Hackad gul lök


Korianderdressing 

Olivolja
Hackad koriander
Pressad vitlök
Salt 
Ev lite vinäger


Jag blandade den i lite majonäs och naturell yogurt.

söndag 20 oktober 2013

Rädsla eller kärlek?

Sä lätt jag har att hamna i rädsla. 

Rädslan för att göra fel.
Rädslan för att skada.
Rädslan för att vara sjuk.
Rädslan för att inte vara nog.

Gäller det även dig?

Lika lätt är det att vara i kärlek och tillit.

Då litar jag på att jag alltid gör det som är bäst just nu.
Då ÄR jag.
Tacksamt litar jag till att min kropp är i balans. 





lördag 19 oktober 2013

Ljuvlig dag

Solen skiner fortfarande och det är en ljum vind. Jag har just ätit en tidig middag (för att vara i Spanien) och njuter av en kopp kaffe på altanen. T om med en mandelkaka som jag köpte på marknaden. För visst kan jag vara nyttig men ibland är det gott med en kaka även om den innehåller lite socker.

Resten av dagen har varit fylld med godsaker! Grönt till lunch och middag samt havregrynsgröt med bärpulver och mandelmjölk i morse.

Magen mår nog gott utan kött. Säkert ger det effekt på resten av kroppen om ett tag:)

Här syns Teide till vänster om den bredaste bergstoppen.

fredag 18 oktober 2013

Ayurveda

Ayurveda är världens äldsta hälsovetenskap. Allt på jorden sägs vara sammansatt av tre element: Vata - luft, Pitta - eld, Kapha - jord. Man bör varje dag få i sig av de tre elementet för att fortsätta vara frisk.

Janesh Vaidya säger i sin bok; "Maten är min medicin", att människan blir försurad av att vara köttätare. Och att det i sin tur leder till att skelettet avger kalcium för att neutralisera syranivån i blodet. "Under åren skapar detta obalanser i nivåerna av röda och vita blodkroppar och försvagar skelettet på grund av kalciumläckage." (JV)

Som att tanka en dieselbil med vanlig bensin.

Jag tycker att det är intressant.

Men boken handlar ju inte bara om att äta kött eller inte. Den innehåller förklaringar av ayurveda och recept som är anpassade efter de tre doshorna. 

torsdag 17 oktober 2013

Frekvensterapi

Frekvensterapi och blodanalys. Det är två metoder som kan läsa av hur du mår. Ola Johansson använder sig av båda och brukar snabbt få en bild av läget. Med sin frekvensapparat så kan han balansera kroppen. 

Jag har provat båda med gott resultat. Det är intressant hur mycket man kan få svar på. 

Kolla gärna på hans sida http://www.tft.se/

Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser

På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...