tisdag 16 februari 2016

Morots- och rödbetsbröd med havre

Här är ett gott mjukt bröd som är lätt att variera.

6 dl havregryn
7 dl vatten
3-4 dl pulpa av morot och/eller rödbeta
1 tsk salt
2 msk olivolja

Pulpa är det som blir kvar då du juicat rötterna i råsaftcentrifugen. Blanda havregryn och vatten och låt svälla i ca 20 min. 
Blanda allt och bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över t ex solros, sesam eller pumpafrön. Grädda mitt i ugnen ca 30 min i 250 grader. 

Det var allra godast då det "legat till sig" en dag.



måndag 15 februari 2016

Morgonsmoothie- morot, mango m m

Idag innehåller vår smoothie:

3 Morötter
1 stjälk Bladselleri
1 skiva färsk Ananas

Som gått i juicern/centrifugen. 

1 Mango 
1 dl Hallon
1 Banan
1/2 dl Havregryn
1 msk Hampafrön
1 dl Vatten 

Mixa först gryn och frön med vatten. Tillsätt allt annat och mixa väl. Blanda med juicen. 

Här hällde jag av lite av varje för att två av oss inte vill ha rått ägg i vilket jag tillsatte sist av allt och mixade väl. Snyggt va?!...



söndag 14 februari 2016

Glutenfria bröd med morot och rödbeta


Glutenfria bröd
500 g finrivna morötter/rödbetor eller pulpa från juice du gjort
2 dl mandel
2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
4 ägg
Pumpa/solrosfrön att strö på
Ugn 175 grader. 
Skala och riv morötterna fint och lägg i en skål eller använd pulpa från juicen. Mixa alla frön och mandeln. Vispa äggen. Blanda ner allt i skålen med morötter. Forma degen till bullar och lägg på ett bakplåtspapper. Strö på frön och baka i ugnen i ca: 45-60 minuter. 


tisdag 2 februari 2016

Havregrynsgröt, bär och juice

Vi har köpt en juicer - råsaftcentrifug - och testar nya smaker varje dag.
Eftersom vi inte använder mjölk och min man inte hittat någon växtmjölk som han gillar så använder han frukt eller bärjuicer på gröten. Inget konstigt egentligen för man har ju gärna bär till gröten. Dessutom så skär ju de sig med vanlig mjölk så det här fungerar alldeles utmärkt. Idag ser den kanske inte så aptitlig ut men "gott det här" sa han :)
Några vitaminer och mineraler som "tilltugg".

Havregrynsgröt 
1 dl havregryn
2 dl vatten 
en nypa salt
Kokas några minuter
Juice 
1 morot
1/4 rödbeta
2 apelsiner
Kör i juicern
Bär/frukt
Han hade blåbär och hallon under gröten (de var lite frusna fortfarande), skivad kiwi. Och så på med juicen. 

lördag 23 januari 2016

Blodgruppskost - ät enligt din blodgrupp 0, A, B och AB

Blodgruppskost är en svensk sida som informerar om hur man kan anpassa sin kost beroende av vilken blodgrupp man tillhör. Jag har, som ni kanske redan förstått, haft stor nytta av att följa de kostråden. Vilken blodgrupp är du? Jag är A.

onsdag 20 januari 2016

Gröt - havre, dinkel, quinoa, äpple, russin

God morgon!

En kylig dag idag också... Nåja, det är snart över. Vintern alltså. Det är absolut inte min favvoårstid men jag gör mitt bästa för att stanna kvar i kylan och mörkret i stället för att dra iväg till Teneriffa. Intressant är det ju, att se hur jag klarar det.

Varm mat, varma kläder osv får bidra.

Jag har just ätit gröt och det värmer. Det är sällan jag använder någon mjölk - ibland mandel/sesam/soya - på gröten utan jag tar någon juice.

Ha en bra dag!

Gröt

1/2 dl havregryn
1/2 dl dinkelflingor
1/2 msk linfrö
1 tärnat äpple
några russin
1-2 dl vatten
Lite salt
bipollen att strö på
blåbär/svartvinbärsjuice


Koka upp och sjud sedan gröten tills den har lagom konsistens. Lägg upp, strö på bipollen och häll på juice.






Soppa på broccoli, purjolök och morot

Soppa kokar jag rätt ofta för det går snabbt och är enkelt att laga. Dessutom är den full av näring. Och god!

Igår var kylen ganska tom men det brukar alltid finnas till en soppa eller två. Broccoli, morot och purjo fick räcka idag och en klyfta vitlök.

ca 2-3 portioner

2 dm hackad purjo
1-2 färska broccolistånd
2 små eller en stor morot
1 stor klyfta vitlök
5-7 dl vatten beroende på hur tjock eller tunn du vill ha soppan
1 buljongtärning eller motsvarande mängd buljongpulver
Salt och ev örtkrydda efter tillgång och smak


Skala, skölj och hacka. Lägg allt i en kastrull med vatten och buljong samt ev örtkryddor. Koka i ca 15-20 min. Smaka av med salt.





torsdag 14 januari 2016

Tomatfri "tomatsås" till pizza, pasta eller nå't annat

Jag undviker ju tomater för att de kan skapa inflammation i kroppen. Här är en sås som passar till pasta, pizza eller nästan vad som helst - utan tomater men som nästan smakar som tomatsås, fast till och med godare. Här med färsk pasta och stekta champinjoner toppat med en god parmesan.
Super, super god!


2-4 rödbetor ev färdigkokta
1-2 morötter ev färdigkokta
1 gul lök
1/2-1 dl vatten
3 matskedar pressad citron
1-2 tsk salt
1 tsk torkad basilika 
1/2 tsk torkad oregano
2 pressade vitlöksklyftor
örtsalt/svartpeppar/annan krydda

Stek löken tills den är blank. Koka rödbetor och morötter om du inte har färdigkokta. Mixa allt till en ganska slät sås. Värm, smaka av med kryddor och servera eller använd som pizzasås.




tisdag 1 december 2015

Vedic Art, meditation och yoga i Portugal

Följ med på en Vedic Art och yogaresa! Vi är i Cabanas, Portugal 23-30 april och njuter av varma vindar, sol och värme som får våra kroppar att tina upp. Vedic Art ger en fantastisk självläkning via färgerna - vi målar och fylls med färg via meditation.

Läs mer (via länken nedan) på min andra blogg: "Art by Anette Vester"


Yoga och Vedic Art i Portugal



lördag 28 november 2015

Lyckan över att hitta rätt och komma tillbaka!

Häromkvällen var jag på en cafékväll och berättade om min väg till att bli friskare. Vilket härligt bemötande av lyssnarna! Jag blev själv inspirerad att utveckla det vidare och fick en ny kick. Ibland glömmer jag bort hur enkelt det var i början, alltså hur enkelt jag åt och hur glad jag var över allt gott som byggde upp mig.

Senare kom glädjen över att få näsan över vattenytan. Att orka en hel dag, två dagar, en vecka osv utan att bli sängliggande flera veckor bara för att jag gått en promenad på mer än 500 m.

Så småningom gladdes jag över att jag kunde gå 1 km, 3 km och t om en mil på en dag! För mig var det en oerhörd vinst. Att kunna gå, att sätta en fot framför den andra och bara gå. Så som jag sett andra göra då jag själv satt inne och bara tittade ut och min kamp var att ta mig till köksbänken.

I efterhand kan jag knappt förstå varför jag inte gjorde mer åtgärder då. Jag liksom bara väntade in att någon/något skulle ta mig ur försteningen. Mm försteningen det var nog så det var. Jag var liksom paralyserad. Insjunken i smärta, bomull i skallen, domningar, stelhet, hjärtklappning, svullnad, snuva, tinnitus...................

Jag vet att ingen förstod heller hur dålig jag var för jag kämpade varje dag med att göra det viktigaste, träffade människor ibland, handlade med hjälp och "tvingade" barnen att städa. Tack till dem! Min käre man förstod nog men kände sig maktlös förutom att han gjorde vad han kunde för att finnas till hands. Tack S-E! Läkarna bad mig komma tillbaka då jag var sjuk.. osv osv.... Nej - nog med att fundera på det gamla jobbiga!!!! Upp igen till ytan och över den med hela mig. Som att simma upp och göra ett delfinhopp - tjohoooo!!!!!!!

Långa djupa andetag av ny luft! Tack till mig själv för att jag orkade ta mig upp - igen! Lycka är inget man får - lycka är något man skapar!





DET ÄR PRECIS VAD DET HANDLAR OM: ATT TA TAG I SIG SJÄLV OCH RESA SIG UPP OCH GÖRA DET MAN KAN FÖR ATT MÅ GOTT! Även om man inte ser målet och vet att det är rätt. Så börja med något enkelt och intressant. Ge inte upp! Gå vidare, steg för steg. En dag i taget. Förvänta dig inget specifikt men ge dig chansen! DET ÄR DU VÄRD! Kanske fungerar det ett tag och sen leder det till något annat som är ännu bättre eller så stannar du kvar i första valet. Valet är DITT!


torsdag 26 november 2015

Matbröd utan gluten, socker och mjölk

Ofta använder jag recept från Nillas kitchen och ibland gör jag om dem så att det passar mig bättre. Följande har jag testat tidigare enligt recept och den här gången blev det en variant på det. Jag ville ha det utan nötter helt enkelt.


3 ägg
1/2 dl olivolja
1 1/2 dl vatten
2 msk honung 
1 rivet äpple
150 g bovetemjöl
100 g mandelmjöl
2 tsk psylliumfröskal
2  tsk bakpulver
1/2 tsk salt

Vispa samman ägg, olja, vatten och honung. Blanda i det rivna äpplet.
Blanda alla torra ingredienser och rör ut i äggblandningen. 
Klä en avlång bakform (ca 1 l) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i 175 grader, ca 45 min i nedre delen av ugnen.

Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser

På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...