onsdag 4 februari 2015

Allergi? Snuva? Reagerar du på citronsyra?

Visste du att citronsyra inte alltid görs på citroner?

http://www.aktavara.org/news.aspx?r_id=112765

Genom att undvika kemiskt framställd citronsyra så kan du slippa/dämpa allergi.

Min man trodde att det var pollen men det visade sig att då han undvek citronsyran så hade han ingen allergi. Då vi bodde i Västerås så var det ibland så illa så att han var sängliggande. Nu vet jag inte hur pass mycket citronsyran spelade in då men kanske var hans immunförsvar lågt och kroppen i allmän obalans så han reagerade väldigt starkt. Efter 10 akupunkturbehandlingar mådde han bättre men kanske hade han mått ännu bättre om vi vetat om att citronsyra var en trigger.

För tre år sedan började han undvika citronsyra. Vi kollade igenom alla produkter som användes hemma och var noga då vi handlade. Det var en fantastisk vår och sommar utan allergi! 

Visst, det är lite jobbigt att läsa på allt då man handlar. I alla fall till en början. Jag som trodde att vi åt bra mat utan tillsatser, insåg att det fortfarande fanns en del kvar... Idag äter vi så rena produkter som möjligt och vet ungefär vad som innehåller citronsyra. Lagar mat från grunden och vi mår båda mycket bättre av det. 

I början var det också svårt att t ex gå ut, eller hem till någon, på middag. Men så småningom så klarar man att utsätta sig nån enstaka gång när kroppen byggt upp ett bättre försvar och inte är så belastad.

Många är ganska omedvetna om hur mycket som innehåller citronsyra.
T ex: Saft, sylt, inlagd gurka, soppor, kryddor, krämer, läsk, pålägg, bröd, färdiglagad mat, schampo, balsam, diskmedel, rengöringsmedel, osv!

Idag har många uppmärksammat det här och på en del produkter kan man läsa t ex "naturlig citronsyra" eller "citronsyra gjord på citroner". 

Det finns en Facebookgrupp som heter "Fri från allergi genom att undvika E 330 - citronsyra"

Undvik dessa:
E330–E333, E380, E472c och E1505


torsdag 22 januari 2015

Sol, vind och vatten...

Idag tog jag och min man bussen till El Médano. En liten, charmig stad på Teneriffas, oftast blåsiga, sydkust. Här finns en härlig blandning av vindsurfare, hippies, turister och kanarier. 

Hemma i Los cristianos var det tjocka grå moln men här sken solen så skönt så vi letade ett bord i lä och åt en god lunch. 
Sen strosade vi en stund och kollade in vågor och lavaobelisk. 
Dagen avslutades i Los cristianos på en balkong där vi njöt av trevligt sällskap vid solnedgången. 


söndag 7 december 2014

Bredbart smör till smörgåsen

Här på Teneriffa så finns inget smör som är bredbart direkt då man tar det ur kylen. Margariner finns men det vill jag inte ha. Så idag gjorde jag äntligen eget smör till mackorna för jag vänjer mig inte vid att ha enbart olivolja under pålägget.

Jag har undvikit mjölkprotein men jag upplever ingen skillnad i kroppen. Kanske är det för att jag så sällan använder mjölkprodukter förutom smöret som jag nu återinfört i kosten.

Så här gjorde jag:

BREDBART SMÖR

250 gram smör
1 dl olivolja eller annan bra olja
1/4 dl kallt vatten
Lite salt om du har osaltat smör - det hade jag

Låt smöret bli rumstempererat. Vispa ihop smör och olja. Tillsätt lite vatten i taget och vispa samman. Smaka av med salt.

Om du inte gillar smaken av olivolja så testa med kallpressad rapsolja istället.



Alldeles lagom mjuk konsistens!

Rotselleribiffar med äppleyoghurt




Igår hittade jag rotselleri i en grönsaksbutik, vilket inte händer alla dagar, så jag passade på att köpa en. Så ikväll har åt jag biffar.

ROTSELLERIBIFFAR

1 dl riven rotselleri
1dl riven potatis eller annan rotsak
1 vispat ägg
Salt och peppar

Fin eller grovriv rotsakerna och blanda med uppvispat ägg, salt och peppar. Stek några minuter på var sida i olja eller smör. De blir ganska lösa men de går att vända. 

Till det åt jag quinoa, sallad, stekta champinjoner och äppleyoghurt.


ÄPPLEYOGHURT

Riv ett halvt äpple och blanda med 1-2 dl yoghurt. Smaksätt med senap samt ev lite salt och peppar.


söndag 19 oktober 2014

Naturlig antibiotika och tandutdragning

När jag var på Teneriffa förra vintern så fick jag lov att dra ut en tand. Den var lagad många gånger med fyllningar som bara lossnade. Nu blev den plötsligt ett problem och det gick inte längre att rädda den.

Tandläkaren var fantastisk! Vänlig och lyhörd. Tyvärr hade tanden krokiga rötter som dessutom satt fast i bihålorna... Jag trodde att han skulle dra ut hela innehållet i huvudet på mig! Men efter lite operation i två timmar så var den rackarn ute. Han ville (så klart) ge antibiotika men då jag har dålig erfarenhet av korta kurer vid andra tillfällen så bad jag att få fixa det på egen hand. Jag tänkte använda Goldenseal (kanadensisk gulrot), Manukahonung och tea tree oil. Samt eventuellt kolloidalt silver.

Jag blev ganska däckad och fick t om lov att ta värktabletter i några dagar. Vilket jag undviker så mycket jag kan. Men nu tog jag en taxi hem och ringde en vän som kom ilande på sin elmoppe med piller till mig. Jag lovar att det, just den här dagen, kändes så underbart att ha dessa fina vänner på Teneriffa.

Jag fick gå tillbaka ett par gånger i veckan för att kolla läget. Han spolade rent och var nöjd med min egen behandling. Ingen infektion!

Förra veckan då jag kom tillbaka gick jag för en "check up". Även nu ser allt fint ut och det har läkt ihop. Otroligt fint bemötande och proffsigt trots att det blev mer jobbigt än beräknat.

lördag 18 oktober 2014

Mjölkprotein

Jag har besökt dr Bermudo. En läkare/homeopat/kinesiolog här i Los Cristianos. Han fixade och donade ett tag och kom fram till att jag skulle undvika mjölkprotein till 100% i minst 3 mån. Och så fick jag lite droppar och piller som ska hjälpa kroppen. Jag var till honom i våras också. Det blir intressant att se hur jag kommer att må.

Kött, vete, socker, tomater osv har jag ju undvikit. Mjölkprotein klarade jag i 3-4 mån i våras, sen blev jag less och smög in smör och lite mjölk i kaffet. Så då kör jag väl all in i tre mån nu då.

Det går visst bra med getmjölk så det är tur att jag är på Teneriffa just nu där det t om finns getyoghurt och en massa goda getostar.



söndag 21 september 2014

Släpp in livet!

Ibland stoppar vi livets flöde. Till en början kanske vi inte ens märker det för det mest flyter på som vanligt. Men så börjar det liksom gnissla. Det går inte så lätt längre. Så har det varit för mig ett tag.

Jag öste nog på för mycket. Kramade ur allt. Satte kranen på för högt tryck. Eller hur jag nu ska uttrycka det. Sen insåg jag inte att det tog slut. Kranen droppade bara. 

Jag är grymt bra på att inte fatta, speciellt när det gäller mig själv. 

Så här var jag nu. Med nästan all energi tömd. Igen.

Vissa känslor fick mer plats; bitterhet, ilska, besvikelse, missunnsamhet...
Andra fick mindre; kärlek, förståelse, tacksamhet, glädje...

Det kan vara olika händelser/tankar som skapar stopp i flödet. Egen eller andras sjukdom/arbetslöshet/flytt/förändring t ex. Jag tror att vi med våra tankar runt dessa händelser kan skapa flöde eller stopp. 

Att bli uppsagd från ett arbete kan ju betyda att ekonomin blir sämre. Eller blir den bättre? Är det en ny möjlighet eller är jag värdelös? Kanske betyder det att flödet inte längre fanns på den gamla arbetsplatsen?! Dags för nytt och bättre!

Sjukdom är ju också ett stopp i flödet av livsenergi. Stagnation. Jag känner hur min kropp blir mer stel och andningen blir dålig. Sjuk-dom...inget kul ord. Obalans tycker jag låter bättre och ger en möjlighet till förändring.

Vi har flyttat till större lägenhet. Det ger oss mer utrymme och är väldigt skönt! Fast utrymme kan också vara lite skrämmande för vi ska skapa vår egen nya sfär som känns trygg. Det kan annars vara lite otryggt utan gränser. 

Än så länge är väggarna tomma. En enda tavla har jag satt upp. Var sak har sin tid.

Inatt har jag förstått. Det är dags att låta livet flöda igen och jag vet att det är ett val. En sån innerlig tur att jag dessutom vet några sätt att fylla på! Meditera, måla, vara i naturen, vara med ..., visa kärlek, äta bra, röra mig lagom mycket, närande tankar, osv. Och att komma ihåg att det tar lite tid att få full kraft igen. Men den finns där, alltid ;)

Kram till er alla! 


fredag 27 juni 2014

Nattskuggeväxter kan orsaka värk och inflammation

I drygt två år har jag undvikit nattskuggeväxter. Även innan så hade jag märkt att potatis, som var lagrad längre än ett par månader, inte kändes bra. Så jag åt helst färskpotatis.

I den här artikeln såg jag att även gojibären är med! Kanske är det därför jag inte vill ha dem?!

Googla vidare på nattskuggeväxter om du vill läsa på svenska. Jag tycker att det är oerhört intressant.

Nightshades

tisdag 17 juni 2014

Nyttigt kokos- och nötgodis



Botten

1 1/2 dl finriven kokos
6 st urkärnade dadlar
1 dl jordnötter eller cashewnötter 
1 msk vatten

Mixa nötter och dadlar. Blanda i kokos och vatten till en tjock smet. Tryck ut den i en liten form som du klätt med bakplåtspapper eller plastfolie. 

Chokladtäcke

1/5 dl kokosolja 
1/5 dl kokosmjölk
1 1/5 msk kakao eller carob
1 kryddmått stevia eller
1 msk honung
1 krm vaniljpulver (rent)

Vispa oljan och mjölken och tillsätt allt annat och bred det över mandel/nötsmeten.

Ställ formen i frysen. Ta fram den då den stelnat och skär i små bitar. Förvara i frys. Du tar bara fram så många bitar som du vill servera. De smälter snabbt.



onsdag 11 juni 2014

Konst från vintern på Teneriffa

Här är en del av det jag målade på Teneriffa. Akvarellerna är numera ommonterade. På bilderna ser de buckliga ut... De är till salu. Hör gärna av dig för pris.














Borrelia

SVT har visat en film om borrelia.

Borrelia - en tyst epidemi

Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser

På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...