I drygt två år har jag undvikit nattskuggeväxter. Även innan så hade jag märkt att potatis, som var lagrad längre än ett par månader, inte kändes bra. Så jag åt helst färskpotatis.
I den här artikeln såg jag att även gojibären är med! Kanske är det därför jag inte vill ha dem?!
Googla vidare på nattskuggeväxter om du vill läsa på svenska. Jag tycker att det är oerhört intressant.
Nightshades
Vet du att det finns mycket du själv kan göra för att må bra? Jag skriver om kost, tankar, aktiviteter, näring, konst m m. ALLT SOM GÖR OSS FRISKA OCH KRYA!
fredag 27 juni 2014
tisdag 17 juni 2014
Nyttigt kokos- och nötgodis
Botten
1 1/2 dl finriven kokos
6 st urkärnade dadlar
1 dl jordnötter eller cashewnötter
1 msk vatten
Mixa nötter och dadlar. Blanda i kokos och vatten till en tjock smet. Tryck ut den i en liten form som du klätt med bakplåtspapper eller plastfolie.
Chokladtäcke
1/5 dl kokosolja
1/5 dl kokosmjölk
1 1/5 msk kakao eller carob
1 kryddmått stevia eller
1 msk honung
1 krm vaniljpulver (rent)
Vispa oljan och mjölken och tillsätt allt annat och bred det över mandel/nötsmeten.
Ställ formen i frysen. Ta fram den då den stelnat och skär i små bitar. Förvara i frys. Du tar bara fram så många bitar som du vill servera. De smälter snabbt.
onsdag 11 juni 2014
Konst från vintern på Teneriffa
Här är en del av det jag målade på Teneriffa. Akvarellerna är numera ommonterade. På bilderna ser de buckliga ut... De är till salu. Hör gärna av dig för pris.
fredag 9 maj 2014
Glutenfria, sockerfria och mjölkfria frökex
Frökex
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
ev 2 msk pofiber
1 tsk havssalt
½ dl ghee eller kokosolja
3 dl kokande vatten
Häll kokande vatten över linfröna och låt det vila i ca 10 min. Tillsätt resten.Rör ihop alltsammans och fördela smeten på på ett bakplåtspapper.
Grädda på 150 grader i 30 min. Ta ut plåten och skär kakan i bitar. Använd en stor kniv.
Grädda ytterligare i 15 minuter på 150 grader. Ta ut och bryt isär kexen. Låt torka på 50 grader i 2-3 timmar.
Du kan byta ut till vilka frön du vill och ev korrigera mängden vatten.
Biscuits without gluten, dairy or sugar
1/2 cup sesame seeds
1/2 cup sunflower seeds
1/2 cup flax seed
1 tsp sea salt
½ cup ghee
1 1/2 cup boiling water
Pour boiling water over the flax seeds and leave it for about 10 min. Add the rest.
Stir everything together and spread the mixture on a baking paper.
Bake at 150 degrees Celsius for 30 minutes. Remove the plate and cut the cake into pieces. Use a large knife.
Bake additional 15 minutes at 150 degrees C. Remove and break apart the biscuits. Let them dry at 50 degrees C for 2-3 hours.
You can swap to which seeds you want and possibly correct amount of water.
torsdag 8 maj 2014
"Fästingjävlar"
Jag har flyttat tillbaka till platsen för brottet så att säga. Tillbaka till fästingrikt område.
Frågan är: Vågar jag mig ut? Ut på gräset. Ut i skogen. Till de som skadat mig tidigare och gjort livet surt. Är jag stark nog att klara ett bett? Jag kanske bör hålla mig inne och dricka bär/grönsaksjuicer och annat nyttigt ett tag till...
Det sägs att fästingarna inte gillar lukten av vitlök och att man kan äta rå vitlök för att de inte ska bita sig fast. Ifall den ändå sitter på min kropp så ska jag badda med MSN och kolloidalt silver. Jag tar det nog invärtes också och fyller på med Manukahonung. Nej, allvarligt talat så vet jag inte vad jag gör om jag får en fästing. Panik? Går till läkare? Örter?
Just nu är jag inte rädd för det finns så mycket annat att gå runt och vara rädd för om jag nu vill vara rädd. Bilar, människor, ormar, jordbävning... Så kanske är det bästa jag kan göra; LEVA LIVET HÄR OCH NU! Och så tar jag tag i problemen då de kommer....om de kommer ;)
söndag 4 maj 2014
Sol, värme och bra kost hjälpte mig!
Det är rätt så jobbigt att gå igenom hela livet på en kort stund och försöka förklara allt som hänt. Så jag är imponerad över hur Malin fick ihop en artikel av mitt hattande hit och dit om allt! Tack Malin!
Mycket känslor kommer upp och jag kan knappt förstå att jag verkligen gått igenom så mycket jobbigt... Men så har det varit och livet är (troligen) inte slut riktigt än. Så vem vet vad som händer framöver?! Jag gör mitt bästa för att fokusera på hälsa och välmående nu och jag vet att det gör det lättare.
Att bygga upp och göra mer och mer som är bra för mig. Då får det negativa mindre plats och suddas ut så småningom. :)
Jag hoppas att just Du blir inspirerad och steg för steg kan förbättra ditt liv!
fredag 2 maj 2014
Gluten-, socker- och mjölkfri tårta med kokosgrädde och bär
Häromdagen var jag på Gryningen på Folkungagatan i Stockholm. Där hittade jag Gluten Free Self Raising White Flour från Doves Farm.
Så då testade jag att baka en tårta som blev supergod! Jag kommer att göra lite annorlunda nästa gång. T ex lägga på kokosgrädde strax innan servering och använd färska bär som garnering.
Bärtårta
Botten
3-4 ägg
100g ghee
100g kokossocker
200g mjölblandning, jag använde Gluten Free Self Raising White Flour
Ev 1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ghee och kokossocker så att det blir fluffigt. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt mjölblandningen som innehåller bakpulver. Om du använder annat glutenfritt mjöl så tillsätt 1 tsk bakpulver.
Smörj en rund form, med löstagbar kant, med ghee och strö den med kokosflingor.
Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader ca 20-25 min.
Fyllning
Vaniljsås
Björnbär/blåbär el dyl
Kokosgrädde vispad.
Garnera med bär
Jag gjorde en vaniljkräm baserad på havremjölk och agave. Det fungerar nog lika bra med t ex Oatly vaniljsås.
Delade kakan i tre delar då den svalnat. Mosade björnbär och blåbär utan socker och täckte botten och sen vaniljsås mellan de översta bottnarna.
Tog det tjockaste i en förpackning kokosmjölk och vispade det fluffigt. Det räckte till att täcka tårtan med.
Garnerade med frysta björnbär.
tisdag 29 april 2014
Burgare av kycklingfärs
Burgare av kycklingfärs. Med ägg och champinjoner
Om du vill så kan du äta utan bröd. Jag hade en skiva grovt rågbröd i botten. En annan dag tog jag glutenfritt, rostat bröd.
Mosa:
1/2 avokado
1/2 dl crème fraîche
1 pressad klyfta vitlök
Örtsalt
Koka 3-4 gröna sparris i lättsaltat vatten ett par minuter.
Blanda och forma en biff av
ca 100 g kycklingfärs
1 krm salt
1 krm spiskummin
en nypa riven muskot
Stek i olja ca 3-5 min på var sida.
Stek
3 champinjoner
1 ägg
Lägg upp allt på brödet och garnera med kokta rödbetor, gurka och skivad röd lök. Eller det du har hemma.
Mal lite svartpeppar och salt över!
måndag 14 april 2014
Smarrig och nyttig paj som är gluten, mjölk och sockerfri!
Jag har hittat en supernice blogg! Niklas kitchen. Där finns massor av god mat och bakning. Jag har bakat bröd tidigare och nu testade jag smulpajen.
Nillas kitchen
Förra helgen tog jag med en pajen till dessert och den fick tummen upp! Jag hade lite deg kvar (gjorde dubbel sats för jag hade tänkt göra två pajer) som jag förvarade i kylen och sen använde med andra bär och äpplen. Enda skillnaden var att jag inte använde potatismjöl till äpplena.
Jag använde ghee i stället för smör eller kokosolja. Det passar mig bäst. Då tillsatte jag en nypa salt för att få fram smörsmaken ;)
Smulpaj
Nillas kitchen
Förra helgen tog jag med en pajen till dessert och den fick tummen upp! Jag hade lite deg kvar (gjorde dubbel sats för jag hade tänkt göra två pajer) som jag förvarade i kylen och sen använde med andra bär och äpplen. Enda skillnaden var att jag inte använde potatismjöl till äpplena.
Jag använde ghee i stället för smör eller kokosolja. Det passar mig bäst. Då tillsatte jag en nypa salt för att få fram smörsmaken ;)
Smulpaj
onsdag 8 januari 2014
Lunchmacka med salsa
Nyss fixade jag min lunchmacka. Vanligtvis äter jag inte så mycket mackor men det är enkelt att hålla i en sån få man sitter på stranden. Inga bestick behövs det heller. Och den går att fylla med en masa gott och nyttigt!
Idag hade jag slut på en Mojo verde som jag hade i kylen. Det fanns ingen koriander i affären så det fick duga med persilja.
Sen blev det lite av varje som fanns i kyl och skafferi.
Jag mixade:
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
Några färska basilikablad
1 tomat
1 bit röd paprika
1 dm gurka
1/2 dl olivolja
Salt
Honung
Pressad citron
Så var det dags för mackan:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser
På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...

-
Vi bör äta 75% basisk och 25% sur kost för att kroppen inte ska bli försurad. Då du läser igenom listan ser du att mycket av den "vanli...
-
Tidigare har jag skrivit en del om att äta enligt blodgrupp. Jag går efter Dr D'Adamos råd och är nöjd. Jag har blodgrupp A vilket betyd...