måndag 30 april 2012

Ork, humor och dusch

Jag tror att jag mår bättre än för 1 månad sen. Det sker succesivt så det är svårt att märka. Jag har mer ork - om den var 10-20% tidigare så kanske 30% nu. 100% har jag inga större förväntningar på men allt över 60% är fantastiskt!! Där var jag efter förra vändan till Augsburg. Alltså ca 60 % ork när det gäller att gå, utföra enklare hushållsarbete och och umgås. Än så länge handlar det om att orka med en vardag hemma och så småningom hoppas jag att jag kan få tillbaka ork och lust till att arbeta. För visst försvinner lusten också då orken tryter. Lusten till ALLT... Men så fort orken kommer så innfinner sig ocskå lusten till att göra annat, än att gå mellan väggarna hemma.

Kroppen är klok. När vi inte orkar så får vi signalen att vila - så det gäller att lyssna! Det har jag inte alltid gjort...

Visst kan det vara viktigt att vara social. Att göra "roliga" saker som t ex gå på teater, revy eller bio. Det borde ju pigga upp. Men faktum är att när orken är i botten och nervsystemet är stört så blir det bara jobbigt. Jag har suttit på en otroligt rolig show (jag hörde ju hur de andra skrattade) och tvingat mungiporna uppåt. Det var inte så att jag inte fann skämten roliga. Tvärtom. Men jag orkade knappt sitta på stolen. Än mindre höra skratten som ekade. Eller ens hänga med i takten av skämt. Jag ville bara hem. Men satt kvar och stängde till slut ute ljuden och slappnade av i stället.

Då kommer funderingarna; "ÄR jag deprimerad" "Håller jag på att bli galen" ???

Men jag tror inte att antibiotika skulle hjälpa mot det - eller?! Jag är glad över kuren 2007 så att jag vet att det i alla fall hjälper. Och om du vill så läs mer om cytotoxiner och ledsenhet på Sidsels blogg - hon beskriver det så bra!

Nu ska jag prova en dusch - det gick inte så bra för 1 v sen. Jag har oftast stickningar på kroppen efter dusch och förra gången stack det vidrigt mycket på hela kroppen i nästan 1 timme!! GALET mycket!! Normalt sett så hjälper hudlotion (Weleda Calendula) och att få på sig kläder. Men inte förra veckan... Och NEJ jag har inte duschat på en vecka - tvättat valda delar men även då har det stuckit. Nu VILL JAG duscha!

söndag 29 april 2012

Solen värmer

Vilken underbar dag! Jag mår verkligen bättre då solen skiner och gör mig varm i hela kroppen!

Vi håller på att rensa våra förråd. Sån't som bara stått och samlat damm får nu komma andra till nytta via second hand eller återvinning. Det är så fantastiskt att rena både kroppen och huset! I bästa fall så får vi snart sälja huset och då ska det bi skönt att bo i lägenhet, i alla fall till att börja med.

När man renar kroppen så kommer ofta viljan att även rensa ut i förråd, relationer eller på andra plan. Jag har ju varit "duktig" på att spara så det är väl dags att ändra på det.

fredag 27 april 2012

Torskrygg med wasabi

2 pers

300 g torskrygg
havssalt
2-3 stora champinjoner
ärtor
lingon

Sätt ugnen på 150 grader. Låt skinnet vara kvar på fisken och salta den. Sätt in den i ugnen i ca 20 min eller tills den skivar sig men har kvar saftigheten.
Fräs champinjonerna, ångkoka ärtorna och lägg sen upp med övriga tillbehör.



Wasabikräm

1 dl turkisk yogurt
wasabi efter smak
salt
citron

Puré

1 sötpotatis
2 palsternackor
ghee eller smör
salt
ost

Koka palsternackor och sötpotatis mjuka. Mosa och tillsätt en klick smör samt salt. Här kan den vara klar en du kan också lägga ut klickar i en ugnsfast form och gratinera med ost i ca 200 grader.

Torsk står inte med på Fas-listan men här fick färsk fisk vara i prioritet.


torsdag 26 april 2012

Nattskuggeväxter

Jag hade tidigare inte ens hört ordet nattskuggeväxt eller som de också kallas nattskatteväxt. Nu har jag googlat en hel del på det sedan jag översatte ordet "Nightshade foods" inför Fas 3 och det blir så tydligt varför jag inte vill ha potatis, speciellt efter jul då den varit lagrad länge och börjar bilda utskott.
Idag äter vi nattskuggeväxter så gott som dagligen utan att vi kanske ens tänka på det.

NATTSKUGGEVÄXTER
Cayennepeppar
Chili
Äggplanta/aubergine
Spansk peppar
Mild peppar
Paprika
Potatis(vit)
Tomat
Gojibär

Dessa innehåller ett nervgift; Solanin vilket man kan vara extra känslig emot och som i stora mängder är så giftigt att det kan ta livet av oss.

Förr användes nattskuggeväxter till att förgifta människor och framförallt med belladonna.

Personer med neurologiska sjukdomar gör bäst i att undvika nattskuggeväxter, för att inte trigga systemet i onödan. Gäller även inflammationssjukdomar. Kroppen kan reagera med bl a feber, huvudvärk, illamående, diarré, tarmkramper, värk i kroppen och hudproblem.

Jag ska definitivt undvika dessa växter i fortsättningen.



onsdag 25 april 2012

Hemimamma talar för oss alla!

Hemimammas öppna brev är verkligen läsvärt, oavsett var i landet du bor. Vare sig du har borrelia eller inte.


Fas 3! Knäckebröd!

Nu har jag gått i Fas 3! Med försiktighet så lägger jag till födoämnen. Inte alla på en gång för då vet jag inte vad jag reagerar på - alltså vad jag mår sämre av.

Jag hittade ett knäckebröd, vilket jag saknat, som endast innehåller; Fullkornsråg, speltflingor (båda EKO) och havssalt. Riktigt härligt att få ett bröd att knapra på!

lördag 21 april 2012

Nu går det lättare!

På tisdag börjar jag med fas 3:) Det ska bli härligt att få lägga till lite mer! Jag lovar att översätta den till senast tisdag.

fredag 20 april 2012

Korv eller lax?? Lax för mig!

För det mesta äter vi samma mat men ikväll åt min man Ostkorv med potatismos, sparris, rödbetor och mangold. Samt en klick bearnaissås. Inte allt enlig LID men mycket grönt ialla fall:)











Själv gjorde jag en kokosmjölksås med curry, vitlök och salt. I den lät jag laxbitar sjuda. Mos på sötpotatis. Rödbetor, råris och sparris till det:)

torsdag 19 april 2012

Kalkonfilé med ananas och haricot verts

2 pers

300-400 g kalkonfilé
salt, peppar
torkad timjan och basilika
ghee

Bryn hela filén runtom i lite ghee. Sätt in den i ugnen på 150 grader i ca 20-40 min eller tills den når en innertemperatur på 60 grader. Ta ut den och låt den vila lite innan den skärs upp.

Under tiden kokade jag haricot verts. Fräste champinjoner, lök och vitlök i stekpannan och tillsatte färsk timjan och basilika. Smaka av med salt. Sist la jag i lite färsk ananas.

Sen värmde jag skyn från kalkonen och hällde på ca 1 dl kokosmjölk och använde som sås.

Jag år råris till och det blev riktigt gott.

tisdag 17 april 2012

Upp och ner!

Ena dagen älskar jag maten för att nästa hata den - men jag ger mig inte nu!! Det var jobbigt igår och idag är det lättare igen:) Bara en vecka kvar på fas 2:) Ska se till att översätta fas 3 också...

Antibiotikan verkar strula till det i kroppen och jag behöver vila mycket. Det susar något fruktansvärt i öronen och hjärtat känner jag hur det bultar hela tiden. Det är ju ett par av mina symptom så det är inget nytt. Jobbigt i alla fall...

Jag får se till att inte överanstränga mig för då blir det etter värre. Det är svårt, för att överanstränga kan betyda att jag går upp och ner för en trappa eller går för långt (kan vara 200 m ena dagen och 1 km andra). Eller anstränga mentalt eller känslomässigt.

Viktigt är också att dricka vatten. Vi bör dricka filtrerat vatten eller rent källvatten. Annars koka gärna vattnet eller låt det stå i en kanna i 30 min innan du dricker det.

måndag 16 april 2012

Macka nu!!!

Jag är så sjukt sugen på en macka idag! Helst med en kopp kaffe till! En grov rågmacka med nå'n god pastej och saltgurka!! NU!!!

Ändå funkar det bra att äta det jag får och normalt äter jag 2 max 3 mackor per dag så jag förstår inte att det är just det som är så svårt att vara utan...suck..det var jobbigt t om att handla idag....

Nåja, det går väl över. Någon macka blir det inte!! Får vänta 1 vecka till - sen så!

söndag 15 april 2012

Blåkveite med sötpotatispuré

200 g blåkveite eller hällefilé
svamp av valfri sort
salt och peppar

Puré
1 sötpotatis
havssalt
1 msk ghee
lite mandelmjölk

Skala, klyfta och koka sötpotatisen i ca 10-15 min. Mosa med ghee och mandelmjölk. Smaka av med salt.

Stek fisken och svampen på svag värme ca 3 min på var sida i ghee.

Jag blancherade lök, vitlök och mangold med örtkryddor. Smakade av med salt.


En film om borrelia - eng



En film som beskriver hur borrelian beter sig i kroppen.

lördag 14 april 2012

Dr Phil show om borrelia/lyme disease

Dr Phil tar upp ämnet borrelia och det berör verkligen alla. Om du inte vet hur borrelia kan ställa till det så är det dags att öppna ögonen. Kanske kar du en vän som behöver hjälp eller kan det vara orsaken till dina egna problem?

Vi kan inte längre stöta bort fakta; kronisk borrelia existerar!

fredag 13 april 2012

Blåkveite

Här i Piteå så är inte utbudet av färsk fisk så värst stort. Lax, strömming, spätta, forell och kanske nå't mer. Idag hittade jag dock blåkveite och det var en glad överraskning, så otroligt god!

Jag var så hungrig så jag glömde ta kort...

Men jag har lärt mig ett nytt kock-ord idag; blondera = "Steka lätt i lite fett så att råvaran mjuknar eller får aningen färg". Det är nog vad jag ofast gör när jag steker.

Nu gjorde jag en sallad på avokado, äpple, gurka och röd lök. Klippte över timjan, persilja och basilika.

Blonderade ca 200 g blåkveite i ghee på svag värme. Salt och peppar på fisken. I samma stekpanna la jag lite röd lök, 1 klyfta pressad vitlök och timjan. När fisken var nästan klar så hällde jag på 1 tsk rå äppelcidervinäger och ca ½ dl vatten. Lät det puttra lite kort och la sen upp fisken och hällde skyn över salladen.

Det här räckte till 1 portion.

Jagär medveten om att den inte finns med på listan med mat under Fas 1 el 2. Just att den var färsk får uppväga att det är "fel" fisk ;)

torsdag 12 april 2012

Syra/bas balans

Vi bör äta 75% basisk och 25% sur kost för att kroppen inte ska bli försurad. Då du läser igenom listan ser du att mycket av den "vanliga" kost som många äter i Sverige idag är väldigt sur. Symptomen på en försurad kropp kan vara dålig matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, candida, gallsten, irritation, trötthet, ilska, högt blodtryck, stela muskler, övervikt...

Googla på mer info om försurad kropp så ser du:)

Den här listan hittade jag på Sidsels blog. Jag har försvenskat den lite till. Hon verkar ha fått den från Borrelikliniken i Augsburg.

TABELL:
Minus - anger syravärdet.
Plus + anger basiska värdet.
GRÖNSAKER:
Brysselkål: - 9,9 ,
Kronärtskocka: - 4,3
Mogna ärtor: -3,4.
Savoykål, vit: -0,6
Vitkål  i mars + 0,2 .(Då har den ju varit lagrad ett tag och förlorat en del vitaminer.)
Vitkål i december: + 4,0 .
Rödkål: + 6,3.
Blomkål: +3,1.
Broccoli, mycket högt plus+ värde, men står inte uppförd i tabellerna.(Fanns inte i Tyskland då forskningen gjordes.)
Savoykål, grön: + 4,5.
Rabarber: +6,3.
Purjolök - det vita: +7,2.
Gräslök:+7,2.
Lök: +3,0.
Vattenkrasse: +7,7.
Brytbönor: +8,7.
Purjolök - det gröna: +11,2.
Ängssyra: + 11,5.
Haricot verts: +11,5
Sparris: +1,1.
Plocksallad: + 4,8.
Färska, gröna ärtor: +5,1
Spenat i mars: + 13,1
Stjälkselleri: + 13,3.
Tomat: + 13,6.
Sallad, färsk, från friland: + 14,1
Endive, färsk, från friland + 14,5.
Maskros: +22,5.
Gurka: färsk, från friland: +31,5.
RÖTTER:
Svartrot:+1,5
Vit rättika, om våren: + 3,1
Kålrot: + 3,1
Potatis, blåblommande med rosa el mörkt skal, gult kött: + 8,1
Potatis, vitblommande: +4,7
Kålrabbi +5,1. Knaprig och god som tunnskuren snacks.
Pepparrot: + 6,8
Morot: +9,5
Rödbeta, färsk +11,3 (Rödbetans färgämne är infektions- och inflammationshämmande. Samma färg som svarta vinbär!)
Svarträttika, sommar + 39,4 (Den är ny sort, rund, stor som en rödbeta, matt svart skal och vit inuti. God.)

FRUKT:
Mogna äpplen: + 4,1
Päron: + 3,2
Ananas: + 4,6
Banan, omogen: + 4,8
Mirabelle-plommon, gula: + 4,9
Katrinplommon: + 4,9
Plommon: + 5,8
Persika  + 6,4
Aprikos. + 6,6
Druvor: + 7,6
Korinter: + 8,2
Apelsin: + 9,2
Citron: + 9,9
Banan, mogen: +11,1
Mandarin: +11,5
Russin: +15,1
Torkade fikon + 27,5
Avocado har högt basiskt värde. Vilket vet jag ej. Även kiwi, physalis och andra exotiska frukter och bär är basiska.

BÄR:
Röda vinbär: + 2,4
Svarta vinbär: + 6,1
Jordgubb: + 3,1
Sura körsbär : +3,5
Söta körsbär, moreller: + 4,4
Dadlar: + 4,7
Hallon: + 5,1
Blåbär: + 5,3
Lingon : + 7,0
Björnbär: + 7,2
Krusbär mogna: + 7,6
Nypon: + 15,5
Sylt har förlorat det basiska värdet och blivit surt. Rårörda bär UTAN socker är basiska. Konserverad frukt och bär är utan sitt basiska värde och har blivit surt.

PROTEINER: Alla har sur - reaktion. Uppvägs då av den basiska maten.
Gris: - 38,0
Kalvkött: -35,0
Biff: - 34,5
Fisk, från saltvatten: - 20,0
Fisk, sötvatten: - 11,8
Kalkon: - 10,5
Svamp. soppar: + 4,0
Kantarell: + 4,5 (Svamp konserverad på burk, har lämnat från sig det mesta basiska i kokvattnet. Färsk är alltid bäst.)

MJÖLKPRODUKTER:
Hårda ostar: -18,1
Keso, kvarg: -17.3
Grädde: - 3,9
UHT-Milk, konserverad mjölk: - 1,0
Kärnmjölk: + 1,3
Getmjölk: + 2,6
Fårmjölk: + 3,2
Komjölk, även fil, kefir, youghurt: +4,5

FETT:
Margarin: - 7,5
Smör: - 3,9

SPANNMÅL
Vitt ris: -39,1
Rågmjöl,: -16,4
Pärlgryn (innersta kärnan i mjölet): -13,7
Råris: -12,5
Havregryn: - 9,2
Vita nudler, pasta - 5,9
Dinkelmjöl: -4,6
Rismjöl: -4,6
Bovete: -3,4
Vetemjöl: - 2,6
Nudlar av grahamsmjöl -2,0
Soyanudlar: -0,2
Potatismjöl: +2,0
Linser: + 6,0
Vita bönor: + 12,1
Soya-mjöl: +12,8
Soyagranulat, grovmalet: + 24,0
Soya "nötter": +26,5
Soya-Lecithin: +38,0

BRÖD:
Svart, mörkt rågbröd: - 17,0
Vitt bröd: -10,0
Ljust bröd: -7,6
Formfranska:  -6,3
Fullkornsbröd: -6,1
Mörkt bröd: -6,0
Knäckebröd, ljust: -3,7
Knäcke,fullkorn: -2,2
Mörkt knäcke: -0,5

NÖTTER:
Jordnötter: -12,7
Paranötter: -8,8
Valnötter. -8,0
Sötmandel: -0,6
Hasselnötter: -0,2

Särskilt surhetsbildande är: alkohol - speciellt starksprit - kaffe, svart te, sylt och choklad. Socker finns inte ens med på listan. Raffinerade produkter, samt aspartam o d tillsatser, finns absolut inte med.

Kramas!

Det finns en lista i Dr Singletons bok "The Lyme disease solution" med positiva + (anti-inflammatorska) och minus - (pro-inflammatoriska) faktorer.

+
Frukt och bär
Grönsaker
Vitamin/mineral/antioxidanttillskott 
Omega
EKO kött
Olivolja/andra nyttiga fetter
Regelbunden träning
Rent filtrerat vatten
Skratt
Positiv attityd/tacksamhet
Meditation/bön
Solljus 10 min eller mer dag
Frisk luft/djupandning
Hälsosamma relationer och nätverk
Ge och få kramar

-
Rökning
Övervikt
Vete, mjölkprodukter och annan mat som ger överkänslighet
Transfetter/margarin
Friterad mat, kakor o dyl
Socker/artificiella sötningsmedel t ex aspartam
Överdrivet intag av omega 6 fetter (majs-, jordnöts-, sesam-, tistelfröolja)
Andra oljor än de hälsosamma
Alkohol
Negativt/pessimistisk/offer beteende
Att inte förlåta
Ofta sova mindre än 7 tim
Dricka för lite vatten
Ständigt utsätta sig för mögel i hemmet el på jobbet
Mindre än 10 min solljus per dag

Vill du veta poängen eller läsa hela så finns boken att beställa på  http://www.lymedoctor.com/

Så det finns många sätt att må bra på. Var glad för varje plus + du får och då du minskar på minus -. Kom ihåg att när du blir sur å dig själv för att inte lyckas eller vara bra nog så är det minus. Så försök att vara nöjd med de små framstegen då ska du se att du snart mår lite bättre! Krama alla du kan! Både för din egen och andras skull. Även att hålla någons hand ger +. Eller klappa djur.  Eller kanske t om käraste, gamle Nalle :)

Stor KRAM till er alla!!


tisdag 10 april 2012

Hjärteknöl

Vilken härlig knöl va?! Ser god ut... Men inget för mig just nu;)

Havreplättar

ca 8-12 små plättar

1 dl havregryn
3 dl mandelmjölk
2 dl havremjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 stort eller 2 små ägg
1+1 msk ghee el olivolja
2-3 dl blåbär (helst färska)

Häll mjölken över havregrynen i en skål och låt stå i minst 5 min.
Under tiden blandas havremjöl, bakpulver och salt i en skål.
Dela äggen. Blanda gulan med smält ghee/olivolja och rör ner det i gryn/mjölksmeten. Häll i mjölet och rör om. Vispa äggvitan till det bildas toppar. Vänd ner det i smeten.

Stek plättarna på medelvärme i ca 2-3 min på var sida. Servera med blåbär och ev lönnsirap.





Spätta med pumpapuré

I går gjorde jag pumpapuré;

Sätt ugnen på 200 grader. Dela en pumpa i stora bitar med skalet kvar. Tag bort kärnor. Lägg dem i en smord form och ringla lite olivolja över bitarna. Sätt in dem i ugnen ca 40 min. Ta bort skalet och mixa fruktköttet med 1-2 msk ghee, lite salt och mandelmjölk (el grädde).

Så idag fanns det rester av det. Jag fräste röd lök och färsk spenat på medelvärme. La sedan i spättan på svag värme i stekpannan. Värmde pupmapuré. Lite kokta rödbetor till det och det var klart! Enkelt och supergott!

söndag 8 april 2012

Motivation

Lite jobbig måste jag ju erkänna att den är ibland - dieten. Som ikväll då jag satt och såg en film och det sög i magen. Godis - nej! Chips - nej! Macka - nej! Frukt eller bär - ja! men jag var inte sugen på det... Nötter - ja! ...ätit så många redan... Det slutade med en tallrik havregrynsgröt med bärmos och mandelmjölk. Faktiskt riktigt gott!

Det är tur att jag är superdupermotiverad at följa dieten! Annars hade nog en Wasa delikatess med skinka på, slunkit ner med lätthet...

Jag mår ju mycket bättre av den här kosten men just mellanmålen är lite knepiga. Fast det går! Avokado är min favvo! Med lite örtsalt på. Jag äter oftast 1-2 om dagen - de sägs vara renande och innehåller ju massor med nyttigheter.

Avokado är rik på B6-vitamin, folsyra, kalium och A-vitamin. Den innehåller också E-vitamin, antioxidanterna lutein och glutathion samt sägs skydda levern, vilket är extra bra ifall man äter antibiotika.

Mandelmjölk

Eftersom man i LID utesluter mjölk i de 2 första faserna så kan det vara bra med en ersättning och då är mandelmjölk min favorit. Hyfsat enkel att göra själv om du har en mixer - fungerar också med stavmixer.

Om du vill kan du hälla vatten på mandeln och låta stå några timmar för att den blir mer lättsmält. Häll sedan bort vattnet.

2 dl mandel körs med mixer eller i kvarn tills den är medelgrovt malen.

Koka upp 1½ l vatten. Häll ½ l vatten över mandeln i en mixer och kör 2-3 min.
Sila i en chinoise (fin sil), tyg eller nylonsil (säljs bl a som kaffefilter).

Häll tillbaka mandeln, som nu kallas pulpa, i mixern och häll på ½ l vatten till och upprepa proceduren tills allt vatten är slut. Du kan sen spara pulpan och använda i färs, gryta eller vid bakning.

Nu har du en god mjölk att både dricka, hälla på gröten eller anv i matlagning.

Jag har även gjort likadant med cashewnötter - mums!

Ghee

Hittade en bra föklarig på hur man gör ghee, med bilder och allt:)

Så här gör du ghee!

Kalkonfilé med shiitake


3-4 portioner


Börja med att koka
4-5 rödbetor med skal i ca 1 timme

Att rosta i ugn;
2 palsternackor
2 morötter
1 sötpotatis
8 hela vitlöksklyftor
timjan, senapsfrö, oregano, havssalt och olivolja


Skala och skär rotsakerna - sötpotatisen bör vara i dubbelt så stora bitar som de morot och palsternacka. Lägg dem i en smord ugnsform och strö på kryddor och salt. Lägg i vitlöken. Ringla olivolja över. Rosta i ugn ca 30 min eller tills de är mjuka.


Bryn
ca 500 g kalkonfilé i ghee
Krydda med salt och svartpeppar, ställ undan till rotsakerna är halvklara. Sänk då värmen i ugnen till 150 grader och ställ in kalkonfilén. Låt den stå ca 15-20 min i ugnen. Innertemp ska vara 56 grader.


Fräs
Shiitakesvamp - valfri mängd - krydda med salt, peppar, persilja och timjan. Håll varm.


Sjud
1 knippe grön färsk sparris


Enkel bearnaissås
2 äggulor och ½ msk rå äppelcidervinäger vispas. Smält 1 dl ghee som sedan vispas ner i gulorna. Smaksätt med dragon och salt. Klart! Den blir ganska tunn men tjocknar då den svalnar.

Vi åt rå babyspenat till.

Healing Art - läkande målning

Ibland glömmer vi det viktigaste, det mest uppenbara, det som ligger oss så nära att vi inte ens ser det! Jag skrev om det som hjälper mig och fick ej med det som verkligen varit livgivande de senaste 6 åren; att MÅLA!

Jag målar både då jag mår som bäst och då kroppen inte längre vill vara med. När allt känns botten och tårarna inte fått nog med utlopp.

Ofta övergår sorg och smärta i glädjetårar eller skratt. Båda är ju förlösande!

Men det här sker aldrig då jag försöker prestera. Aldrig då jag bestämt mig för att måla ex vis ett hus eller blomma. Jo, visst kan jag bli stolt och nöjd då jag lyckats efterlikna ett objekt men aldrig samma underbara glädje som spritter i kroppen och förmodligen bidrar till läkning.

Så det bästa sättet att måla på (för mig) är att helt enkelt ta papper/duk, färger, penslar/svamp och känna in vilken färg jag vill börja med och helt enkelt fylla duken med den färgen. När det är klart låter jag det torka en stund och bara betraktar. Och andas. Så en ny färg eller kanske mer av samma. Om och om igen. utan att veta vad det ska bli. Låta färgerna spegla mig i stunden.

Ibland är målarstunden kort - andra gånger lång. Ibland föreställer det något väldigt tydligt - andra gånger är det upp till betraktaren (jag eller andra). Ibland fyller jag i det jag ser - andra gånger inte. Ibland visar jag målningen - andra gånger bränner jag upp den.

Det kanske låter brutalt men det är otroligt befriande nå'n gång i bland att tillåta sig att verkligen släppa taget.

Allt som kommer ut är en spegling av det som pågår inom mig. Det innehåller allt; både svart och vitt, glädje och sorg, ljus och mörker, demoner och änglar... För det är ju så det är! Jag har allt inom mig oavsett om jag vill se det eller inte. När jag vågar se på det så blir det inte lika skrämmande. Då menar jag inte bara det som vi anser negativt utan även det ljusa. För vi är minst lika rädda för det som är "bra" som det "dåliga".

Hur som helst så hamnar jag ofta i ett tomrum då jag målat en stund och verkligen tillåtit alla känslor och färger att vara som de är och där de är. Ett tomrum som bara ÄR! Tomrummet är litet och stort på samma gång. Det är inte fyllt av en massa känslor utan det ÄR! Att vara i det är för mig att läkas inifrån. Att vara i kontakt med själen. Ett utmärkt läge att andas i. Att hitta det som alltid ÄR.

torsdag 5 april 2012

Bra för mig

Går här och tänker på att orsaken till att jag, trots allt, har huvudet ovan vattenytan idag, är alternativmedicinsk behandling. Både att jag själv letat rätt på vitaminer, örter, mineraler och tekniker som både läser av och behandlar.

TFT-Hälsan, Ola Johansson fick jag mycket hjälp av och jag rekommenderar att lyssna med honom om det är något du kan få hjälp med.

Kinesiologi, kraniosakral behandling, lätt massage, akupunktur, healing och Resan är nog de övriga terapier jag sett mest resultat av och fortfarande gör:)

Meditation är underbart. När jag tar mod till mig ska jag göra en video med min egen meditation...kanske flera då jag kommer igång.

Tankens kraft är mycket starkare än de flesta tror. Det gäller att hålla i och inte ge upp. Lättare sagt än gjort många gånger men om man tappar så kan man alltid ta upp tråden igen och igen och igen. Det är så lätt att sänka sig själv och bli ett offer. Det är faktiskt lika lätt att höja sig själv och vara i sin egen kraft. Att lita till sin egen förmåga.

Kosten är viktig. Att hitta sin egen kost som man kan hålla sig till - inte bara en diet under en vecka som sen faller platt. Men lika viktig som att äta "rätt" är att tänka "rätt" om det man äter. Att tänka ung "Det jag äter är det bästa jag kan äta just nu," "Maten ger mig näring". Jag gillar Ayur vedans tankar om mat. Kall mat och dryck passar mig inte alls har jag märkt. 



onsdag 4 april 2012

Borrelia och TWAR

Nu har jag fått provsvaren och jag har både Borrelia och TWAR. Så det så! Visste jag ju eg redan...
Så nu fortsätter jag med kosten som fungerar mycket bra och så blir det en kur antibiotika. Så får vi se vart det leder. Det är ju alltid skönt att få svar och även om det är jobbiga diagnoser så har jag ju ända haft dem i många år redan.
Meditation regelbundet tycker jag är härligt och troligen så inverkar det i healingprocessen det också:) In med ljus ända in i cellen där de rackarna kan behöva lysas upp lite - då kanske de hittar ut lättare!

måndag 2 april 2012

Vilodag

Att måla en stund är vilsamt;)
Efter att de senaste dagarna mått rätt hyfsat (förutom huvudvärk och en del symptom som alltid finns där) så vaknade jag rätt utslagen i morse. Vinglade och gick på väggar då jag gick upp. Dånar mer än vanligt i öronen och jag tappade en kastrull på ett märkligt sätt.

Jag har vilat hela dagen för det är ingen idé att försöka ta tag i nå't. Det är svårt att skriva för fingarna hittar bokstäverna i fel ordning så jag får skriva om flera gånger. Det är dimmigt i hela skallen och orden finns inte alltid. Det är stor skillnad mot igår då jag kände mig ovanligt pigg.

Nåja, det här är ju inget nytt. Inte konstigt att jag inte har ett arbete. Det skulle nog inte funka så bra. Men jag tror ju hela tiden att det ska bli bättre...

Hur som helst så är det bra att äta bra och gott är det! Tanken är att jag ska klara ev antibiotikakur när kroppen inte är belastad av t ex socker, vetemjöl och tillsatser. Jag har ändå alltid lagat maten själ och varit noga med att inte använda så mycket onyttigt.

Laxsoppa

3-4 port

2-4 morötter
2-4 palsternackor
en bit rotselleri
ca 15 cm purjolök
2 klyftor vitlök
100 g lax
1 msk ghee
1 liter vatten
1 tsk havssalt
grönsaksbuljong
persilja
dill

Skala och skiva rotfrukter och lök. Fräs löken i ghee utan att den tar färg. Häll på vattnet och lägg i rotfrukter samt grönsaksbuljong. Koka i ca 20 min. Lägg i laxen skuren i bitar. Sjud tills laxen är klar. Tillsätt persilja och dill. Smaka av med salt.


söndag 1 april 2012

Tilapia med champinjon och rödbetor

2 port

2 rödbetor

Börja med att koka rödbetor med skal i ca 30-60 min beroende på storlek. Skala dem åt håll varma.

3-4 tilapia filéer
Mandelmjöl till panering.

1 schalottenlök
4-6 champinjoner
Dill
Persilja
Havssalt
1tsk gurkmeja
1 dl mandelmjölk

Stek lök och svamp i ghee. Krydda och salta. Häll på mandelmjölken och låt koka ihop lite. Ställ åt sidan.

Doppa fisken i mandelmjöl och lite salt. Stek den på medelvärme ett par
minuter på var sida.

Servera med sallad och ev aioli.

Frisk och kry!: Varm sallad med haricot verts och shiitake

Frisk och kry!: Varm sallad med haricot verts och shiitake

Omelett med sparris, bönor och svamp

2 ägg
2 msk vatten
1 krm salt

Här använde jag rester från igår; "Varm sallad med haricot verts.." och lite sparris som jag värmde upp i stekpannan. Sen hällde jag på äggsmeten och lät stå på svag värme tills ytan är ganska torr. Föste då och då äggsmeten in mot mitten så att det blötaste rann ut mot kanterna. Då blir den genomgräddad utan att bli bränd i botten och torr i kanterna.
Jag åt den med gravad lax. Drack tranbärsjuice till.

OBS! För den uppmärksamme LID-ätaren (Lyme Inflammation Diet) så kanske du reagerar på att jag ätit gravad lax. Det tog mig en vecka innan jag kom på att jag inte läst innehållet på förpackningen med gravad lax - det är ju socker i lagen! Jag köpte den i och för sig innan dietens början. Så gravade laxen går helt klart bort. Ledsen för att jag missade det.

Julmingel på ART by AV - konst, material och kurser

På Klockartorpsgatan 26 i Västerås finns Välkommen 7/12 på JULMINGEL kl 11-15 ÖPPET i butiken där du kan se/köpa min konst oc...